Kadayan vs Banjar [Kadayan Universe Forum]

Tuesday, November 14, 2006
Author kaawai Category

Kadayan Universe Community Hall: Kedai Kopi General Discussion

TOPIC: Kadayan vs Banjar

johan mcalister abdullah
« on: April 01, 2006, 12:52:25 pm »
Much has been said about the similarities between Kadayan and Banjar and the possibility of the origin of Kadayan was from Kalimantan rather than from Jawa or Sumatera.

There are several Banjar related sites and I found the following site interesting. Check it out.
http://www.geocities.com/tuhalus/

Wassalam.

johan mcalister abdullah
surrey, england


WaJiD Manis (Visitor)

Re:Kadayan vs Banjar 3 Years, 4 Months ago
WaJiD Manis
« Reply #1 on: June 14, 2006, 08:55:46 am »
Ada yang mengatakan banjar terpisah dari komuniti brunei-kadayan sejak 450 tahun yang lalu.

Mun banaa, siapa yang terpisah dari siapa?


Read full article ... /Baca artikel penuh ...

sudah register tapi tak dapat berforum?

Author kaawai Category

Kadayan Universe Community Hall: Kedai Kopi General Discussion

TOPIC: sudah register tapi tak dapat berforum?


arimi
Administrator
« on: June 14, 2006, 11:01:23 pm »
Kalau ada saudara dan saudari yang telah mendaftar tetapi :

kena suruh verify tapi verification email inda datang datang, email saya di arimiDIkadayanuniverse.com. Sebab; kalau sdr pakai email yahoo dan hotmail terutamanya verification email terus pergi ke bulk atau spam folder kerana laman kita ini menggunakan autoresponder dan builtin sendmail, program email. sendmail dianggap sebagai spammer oleh yahoo dan hotmail Angry kesian kan.

Tak boleh berforum?

jan la manyamal, kalau ada masalah nak masuk ke forum pakai la browser mozilla firefox, gerenti boleh masuk. bukan susah tu, download paling paling 10 - 15 minit lepas tu install and boleh masuk internet dengan lebih baik kerana firefox conform to industry standard


Read full article ... /Baca artikel penuh ...

namaKU@kadayanuniverse.com [Kadayan Universe Forum]

Author kaawai Category

Kadayan Universe Community Hall: Kedai Kopi General Discussion

TOPIC: namaKU@kadayanuniverse.com

arimi (Visitor)

« on: June 14, 2006, 11:10:48 pm »
Semua anda yang mendaftar dengan kadayan universe sebelum bulan mac 2006 secara otomatik boleh menggunakan loginname anda sebagai email forwarding kepada email yang berdaftar di kadayanuniverse.

contohnya
seorang bernama x-men telah mendaftar di kadayanuniverse.com bulan mac 2006.
Emel yang beliau gunakan ialah x-men@yahoo.com login name beliau di kadayanuniverse.com ialah x-menpurapura.

Jadi email forwarding si x-men ialah e-menpurapura@kadayanuniverse.com si x-men boleh memberikan alamat emel baru beliau ini x-menpurapura@kadayanuniverse.com dan setiap email yang dikirim ke email x-menpurapura@kadayanuniverse akan diforward [dihantar] ke alamat emel sebenar beliau di x-men@yahoo.com maaflah kalau sdr nda faham, tolong ulang baca k...

kenapa kadayanuniverse.com tidak menggunakan mail server penuh?
Belum lagi... nantilah


Read full article ... /Baca artikel penuh ...

Bolehkah kadayan jadi Ketua Menteri? [Kadayan Universe Forum]

Author kaawai Category ,

Kadayan Universe Community Hall: Kedai Kopi General Discussion

TOPIC: Bolehkah kadayan jadi Ketua Menteri?

Bolehkah kadayan jadi Ketua Menteri? 2 Years, 9 Months ago Karma: 0
Thread Starter: Jaumbun Punai (Thread ini terpaksa saya bina semula kerana dipenuhi oleh bot-post
------------------------------------------
jaumbun punai
Visitor

Bolehkan kadayan jadi Ketua Menteri? - 2006/11/14 19:45

jaumbun punai
« on: December 29, 2005, 11:58:44 pm »
Aku kan malihat kadayan jadi Ketua Menteri. Ketua Menteri Sabah ka, Ketua Menteri Sarawak ka, Perdana Menteri Malaysia ka...

Selalunya kalau soalan macamni di tanya aah orang kita, jawapannya payah pasal orang kedayan sedikit / minoriti saja, kuasa undi tak banyak...
Betul ka?

Aku nda berapa berkenan dengan alasan tu, sebab banyak faktor sejarah pemimpin Sabah / Malaysia tidak menyokongnya. Kadayan ni dikira etnik bah, jadi ia berkaitan dengan keturunan, bangsa dan diwarisi dai mama bapa kita.

Bagaimana dengan

1) Allahyarham Tun Datu Mustapha - Keturunan Bajau Suluk ---- minoriti di Sabah
2) Datuk Harris Salleh - Keturunan India / Brunei ---- minoriti di Sabah
3) Datuk Musa Hj Aman - Keturunan Pakistan / Bumiputra Sabah ---- minoriti di Sabah
4) Allahyarham Tun Hussin Onn - Keturunan Arab / Melayu ----- minoriti di semenanjung Malaysia
5) Tun Dr Mahathir Muhammad - Keturunan India / Melayu ----- minoriti di Semenanjung Malaysia
6) Datuk Seri Abdullah Hj Ahmad Badawi - Keturunan Arab / Melayu ----- minoriti di Semenanjung Malaysia

Semuanya pemimpin di atas berketurunan minoriti ba kalau mau dikira, jadi apahal yang kadayan inda boleh jadi katua menteri?

Re:Bolehkan kadayan jadi Ketua Menteri? 3 Years, 4 Months ago
arimi
« Reply #1 on: January 19, 2006, 11:51:51 pm »
Antam saja liau, juluk tia saang tabuan tu...


WaJiD Manis (Visitor)

Re:Bolehkan kadayan jadi Ketua Menteri? 3 Years, 4 Months ago
WaJiD Manis
« Reply #2 on: June 14, 2006, 08:54:03 am »
Boleh bah tu, sekurang - kurangnya pada anggapan kita kan.. semuapun boleh.

Tapi basaa damitnya kemungkinan tu bergantung la kepada realiti yang ada sekarang.

Bunga di lihat daii biluluk bah.

Mun di Sabah di lihat dai biluluk ada batah sikit lah mangkali, nda tahu di Saawak


Read full article ... /Baca artikel penuh ...

kadayanwikiapakian di apakian.co.nr [Kadayan Universe Forum]

Friday, November 3, 2006
Author kaawai Category ,

Kadayan Universe Community Hall: Kedai Kopi General Discussion

TOPIC: kadayanwikiapakian di apakian.co.nr

arimi (Visitor)

kadayanwikiapakian di apakian.co.nr 3 Years, 4 Months ago
mulai dari 15 Nov 2006, laman wiki kadayan, kadayan wikiapakian telah berpindah ke domainnya sendiri iaitu link: [url=http://www.apakian.co.nr/]www.apakian.co.nr[/url. Saudara saudari diharap dapat membantu membesarkan sumber wiki ini, termasuk membangunkan data wiki dengan menulis di sana. siapa-siapa pun boleh menulis mengenai apa saja.

Paling tidak pun, saudara-saudari boleh mengembangkan stub [senarai perkataan kadayan] yang ada didalam wiki berkenaan.

sekian, harap maklum


Read full article ... /Baca artikel penuh ...