Written by kalajiau ingaa | |
Asam Awie Buahnya sebesar ibu jari kaki lebih kurangnya. Berbentuk bulat agak sempurna dan cantik. Kulitnya licin berkilat, berwarna merah, menarik dan kelihatan amat ranum.
Sekali pandang ia merupakan sejenis 'berry' – penampilan yang paling hampir dengannya ialah spesis red currants.
Buah asam awie, awie, awii, awe
AKU OANG DAAT - PART 19
Namun isinya tidak seindah rupanya. Rasanya tidak seranum warna kulitnya. Boleh dimakanlah, bukan tidak boleh. Isinya lembut dan rasanya sedikit manis, agak kelat tapi, memang kurang menariklah. Anda tidak akan membeli buah ini untuk menikmati isinya.
Sebaliknya asam awie dibeli kerana kulit buahnya yang kira-kira setebal 3-4cm. Kulit ini mempunyai tahap acidic yang tinggi. Maksudnya buah ala berry ini merupakan sejenis asam ramuan masakan tradisi.
Asam ini berbeza dengan asam gelugur (Garcinia atroviridis Griffith et Anders), juga bukan asam kandis (Garcinia xanthochymus). Yang pasti, ia cukup masam.
Ia boleh dijeruk untuk menghasilkan cuka asli yang bermutu tapi cuka ini tidak tahan lama. Jadi biasanya ia dijemur sehingga kering kecut dan berwarna hitam. Asam awie mempunyai nilai pasaran yang agak tinggi. Asam awie adalah yang paling senang diproses. Belah dua, korek isi dan ia sedia untuk dijemur. Melalui proses sedemikian ia tahan lebih lama berbanding asam-asam tradisi lain seperti asam kalumbi, balimbing pucong, asam limau, bambangan dan seumpamanya. |
Wednesday, August 20, 2008
Buah Berry Oang Daat
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment