Jokes saja ni... menghiburkan siau... [Kadayan Universe Forum]

Tuesday, December 12, 2006
Author kaawai Category

Kadayan Universe Community Hall: Kedai Kopi General Discussion

TOPIC: Jokes saja ni... menghiburkan siau...

dama sutra (Visitor)

Jokes saja ni... menghiburkan siau... 3 Years, 3 Months ago
ini untuk hiburan saja, nda ada maksud tertentu. kalau tersinggung maap tah [aku dapat dari sms bah ni]

bagi mengikuti perubahan semasa, beberapa orang ternama di Malaysia sudah mengambil keputusan menukar nama mereka:

siti nurhaliza takut nampak macam miskinselepas kawin dengan datuk K sekarang dikenali dengan nama siti norgozilla.

abdullah badawi takut hilang popular selepas dikritik oleh tun dr mahathir. beliau mengambil keputusan menukar nama beliau menjadi abdullah bamawi...


Read full article ... /Baca artikel penuh ...

Kadayan vs Banjar [Kadayan Universe Forum]

Tuesday, November 14, 2006
Author kaawai Category

Kadayan Universe Community Hall: Kedai Kopi General Discussion

TOPIC: Kadayan vs Banjar

johan mcalister abdullah
« on: April 01, 2006, 12:52:25 pm »
Much has been said about the similarities between Kadayan and Banjar and the possibility of the origin of Kadayan was from Kalimantan rather than from Jawa or Sumatera.

There are several Banjar related sites and I found the following site interesting. Check it out.
http://www.geocities.com/tuhalus/

Wassalam.

johan mcalister abdullah
surrey, england


WaJiD Manis (Visitor)

Re:Kadayan vs Banjar 3 Years, 4 Months ago
WaJiD Manis
« Reply #1 on: June 14, 2006, 08:55:46 am »
Ada yang mengatakan banjar terpisah dari komuniti brunei-kadayan sejak 450 tahun yang lalu.

Mun banaa, siapa yang terpisah dari siapa?


Read full article ... /Baca artikel penuh ...

sudah register tapi tak dapat berforum?

Author kaawai Category

Kadayan Universe Community Hall: Kedai Kopi General Discussion

TOPIC: sudah register tapi tak dapat berforum?


arimi
Administrator
« on: June 14, 2006, 11:01:23 pm »
Kalau ada saudara dan saudari yang telah mendaftar tetapi :

kena suruh verify tapi verification email inda datang datang, email saya di arimiDIkadayanuniverse.com. Sebab; kalau sdr pakai email yahoo dan hotmail terutamanya verification email terus pergi ke bulk atau spam folder kerana laman kita ini menggunakan autoresponder dan builtin sendmail, program email. sendmail dianggap sebagai spammer oleh yahoo dan hotmail Angry kesian kan.

Tak boleh berforum?

jan la manyamal, kalau ada masalah nak masuk ke forum pakai la browser mozilla firefox, gerenti boleh masuk. bukan susah tu, download paling paling 10 - 15 minit lepas tu install and boleh masuk internet dengan lebih baik kerana firefox conform to industry standard


Read full article ... /Baca artikel penuh ...

namaKU@kadayanuniverse.com [Kadayan Universe Forum]

Author kaawai Category

Kadayan Universe Community Hall: Kedai Kopi General Discussion

TOPIC: namaKU@kadayanuniverse.com

arimi (Visitor)

« on: June 14, 2006, 11:10:48 pm »
Semua anda yang mendaftar dengan kadayan universe sebelum bulan mac 2006 secara otomatik boleh menggunakan loginname anda sebagai email forwarding kepada email yang berdaftar di kadayanuniverse.

contohnya
seorang bernama x-men telah mendaftar di kadayanuniverse.com bulan mac 2006.
Emel yang beliau gunakan ialah x-men@yahoo.com login name beliau di kadayanuniverse.com ialah x-menpurapura.

Jadi email forwarding si x-men ialah e-menpurapura@kadayanuniverse.com si x-men boleh memberikan alamat emel baru beliau ini x-menpurapura@kadayanuniverse.com dan setiap email yang dikirim ke email x-menpurapura@kadayanuniverse akan diforward [dihantar] ke alamat emel sebenar beliau di x-men@yahoo.com maaflah kalau sdr nda faham, tolong ulang baca k...

kenapa kadayanuniverse.com tidak menggunakan mail server penuh?
Belum lagi... nantilah


Read full article ... /Baca artikel penuh ...

Bolehkah kadayan jadi Ketua Menteri? [Kadayan Universe Forum]

Author kaawai Category ,

Kadayan Universe Community Hall: Kedai Kopi General Discussion

TOPIC: Bolehkah kadayan jadi Ketua Menteri?

Bolehkah kadayan jadi Ketua Menteri? 2 Years, 9 Months ago Karma: 0
Thread Starter: Jaumbun Punai (Thread ini terpaksa saya bina semula kerana dipenuhi oleh bot-post
------------------------------------------
jaumbun punai
Visitor

Bolehkan kadayan jadi Ketua Menteri? - 2006/11/14 19:45

jaumbun punai
« on: December 29, 2005, 11:58:44 pm »
Aku kan malihat kadayan jadi Ketua Menteri. Ketua Menteri Sabah ka, Ketua Menteri Sarawak ka, Perdana Menteri Malaysia ka...

Selalunya kalau soalan macamni di tanya aah orang kita, jawapannya payah pasal orang kedayan sedikit / minoriti saja, kuasa undi tak banyak...
Betul ka?

Aku nda berapa berkenan dengan alasan tu, sebab banyak faktor sejarah pemimpin Sabah / Malaysia tidak menyokongnya. Kadayan ni dikira etnik bah, jadi ia berkaitan dengan keturunan, bangsa dan diwarisi dai mama bapa kita.

Bagaimana dengan

1) Allahyarham Tun Datu Mustapha - Keturunan Bajau Suluk ---- minoriti di Sabah
2) Datuk Harris Salleh - Keturunan India / Brunei ---- minoriti di Sabah
3) Datuk Musa Hj Aman - Keturunan Pakistan / Bumiputra Sabah ---- minoriti di Sabah
4) Allahyarham Tun Hussin Onn - Keturunan Arab / Melayu ----- minoriti di semenanjung Malaysia
5) Tun Dr Mahathir Muhammad - Keturunan India / Melayu ----- minoriti di Semenanjung Malaysia
6) Datuk Seri Abdullah Hj Ahmad Badawi - Keturunan Arab / Melayu ----- minoriti di Semenanjung Malaysia

Semuanya pemimpin di atas berketurunan minoriti ba kalau mau dikira, jadi apahal yang kadayan inda boleh jadi katua menteri?

Re:Bolehkan kadayan jadi Ketua Menteri? 3 Years, 4 Months ago
arimi
« Reply #1 on: January 19, 2006, 11:51:51 pm »
Antam saja liau, juluk tia saang tabuan tu...


WaJiD Manis (Visitor)

Re:Bolehkan kadayan jadi Ketua Menteri? 3 Years, 4 Months ago
WaJiD Manis
« Reply #2 on: June 14, 2006, 08:54:03 am »
Boleh bah tu, sekurang - kurangnya pada anggapan kita kan.. semuapun boleh.

Tapi basaa damitnya kemungkinan tu bergantung la kepada realiti yang ada sekarang.

Bunga di lihat daii biluluk bah.

Mun di Sabah di lihat dai biluluk ada batah sikit lah mangkali, nda tahu di Saawak


Read full article ... /Baca artikel penuh ...

kadayanwikiapakian di apakian.co.nr [Kadayan Universe Forum]

Friday, November 3, 2006
Author kaawai Category ,

Kadayan Universe Community Hall: Kedai Kopi General Discussion

TOPIC: kadayanwikiapakian di apakian.co.nr

arimi (Visitor)

kadayanwikiapakian di apakian.co.nr 3 Years, 4 Months ago
mulai dari 15 Nov 2006, laman wiki kadayan, kadayan wikiapakian telah berpindah ke domainnya sendiri iaitu link: [url=http://www.apakian.co.nr/]www.apakian.co.nr[/url. Saudara saudari diharap dapat membantu membesarkan sumber wiki ini, termasuk membangunkan data wiki dengan menulis di sana. siapa-siapa pun boleh menulis mengenai apa saja.

Paling tidak pun, saudara-saudari boleh mengembangkan stub [senarai perkataan kadayan] yang ada didalam wiki berkenaan.

sekian, harap maklum


Read full article ... /Baca artikel penuh ...

payahnya kan mencari kerja [Kadayan Universe Forum]

Thursday, October 5, 2006
Author kaawai Category ,

Kadayan Universe Community Hall: Kedai Kopi General Discussion

TOPIC: payahnya kan mencari kerja

payahnya kan mencari kerja 3 Years, 2 Months ago
sudah kan dua tahun aku graduate, balum jua dapat karaja... kalau dibilang aku memilih kerja nda jua patut, musim getah naik harga hari tu aku ikut jua mahat.

kabarnya ramai jua orang-orang kadayan yang berpangkat di borneo ani... tolong-tolong bah, kasihan kan kami ni, PTPTN kan kana bayar suda


johan_mcalister (User)
Fresh Boarder

Re:payahnya kan mencari kerja 3 Years, 1 Month ago Karma: 0
Kindly contact my friend in KL thru' his e-mail ask@mymillenniumjobs.com Probably he can help you find suitable job. Do it immediately.


Read full article ... /Baca artikel penuh ...

Siap sudah ngalih forum ... [Kadayan Universe Forum]

Sunday, September 10, 2006
Author kaawai Category

Kadayan Universe Community Hall: Kedai Kopi General Discussion

TOPIC: Siap sudah ngalih forum ...

kaawai tanah (Visitor)

Siap sudah ngalih forum ... 3 Years, 4 Months ago
Salasai sudah ngalih forum dari forum lama ke forum baru.... mau dua hari juga baru buat, semua posting dialih sabuting sabuting .... kaaja bodoh ba ni... sepatutnya boleh dibuat pakai sqldump saja atau pakai php skrip automatik boleh pindah.
tapi aku nda mau nanggung risiko ngacau server ni, takut nanti abis website takacau jadi paling kuang risiko tapi paling time consuming, pindah sabuting sabuting...
nasib post tu belum banyak!

Soalnya ngapa dipindah dari forum lama ka forum baru?

ada la tu masalahnya... forum lama talampau complicated untuk diurus, terutama apabila setiapkali upgrade dilakukan.


Read full article ... /Baca artikel penuh ...

arimi.biz berpindah ke arimi.co.nr

Tuesday, September 5, 2006
Author kaawai Category

Kadayan Universe Community Hall: Kedai Kopi General Discussion

TOPIC: arimi.biz berpindah ke arimi.co.nr

arimi (Visitor)

arimi.biz berpindah ke arimi.co.nr 3 Years, 4 Months ago
laman arimi.biz berpindah ke Link: www.arimi.co.nr mulai dari 15 Nov 2006, harap maklum.


Read full article ... /Baca artikel penuh ...

Atlantis Kadayan Siri 9

Friday, September 1, 2006
Author kaawai Category

Written by codec cadaianicus


Penjelajahan Agung Ibu Tamadun


Pada zaman di mana aras laut adalah cetek dan berada 200 kaki lebih rendah dari sekarang, permukaan daratan bukanlah seperti yang kita kenali pada hari ini. “Di Asia, pentas Sunda adalah merupakan dataran kering yang luas meliputi kawasan seluas 1.8 juta kilometer persegi dan mengunjur dari Semenanjung Tanah Melayu, Sumatra, Jawa, Borneo dan Palawan. Di sebelah Australia pula, pentas Sahul adalah juga terdedah, memanjang sehingga New Guinea, sebahagian dari Celebes dan kumpulan pulau-pulau luar berdekatan dengan kepulauan Timur. Kedua-dua pentas ini mungkin diliputi oleh tumbuh-tumbuhan tropika tebal, dari hutan hujan sehinggalah dataran rumput”1.




Selain dari itu “Satu sungai yang agung mengalir merentasi pentas Sunda. Kebanyakan sungai-sungai yang ada di Borneo dan Sumatra sekarang merupakan anak kepada sungai ini. Hubungan system sungai inilah yang mungkin boleh menjelaskan kenapa begitu banyak persamaan di dalam taburan ikan di Sumatra, Borneo dan kepulauan Filipina”2a.

Perkara-perkara di ataslah yang mendorong para pengkaji memikirkan kemungkinan daerah pentas sunda merupakan pusat tamadun manusia yang aktif di masa lampau. Selain itu, penemuan-penemuan baru, sebahagiannya bersifat kontroversi, telah [membuatkan para akademik] mengundurkan tarikh [permulaan] penempatan manusia di daerah in selain meluaskan pengetahuan kita mengenai rangkaian awal pulau [pulau di sini]. Penemuan ini menerangkan mengenai langkah pertama bagi sebahagian ddari perjalanan laut terbuka pra-sejarah yang terpanjang di dalam rekod -- dari Asia Tenggara ke kepulauan Polynesia seperti [pulau] Hawaii, Pulau Easter, dan New Zealand dan mungkin juga dari Indonesia [tempat yang sama – pengarang] ke Madagascar -- pada alaf pertama selepas Masihi2b.

Penduduk ibu tamadun di Borneo menjelajah ke serata dunia, menjadikan segala pelusuk dunia sebagai tempat tinggal mereka yang baru.

Para pengkaji yang lebih konvensional dan lebih diterima umum juga berpendapat bahawa

"Pada banyak alaf yang selepasnya, daerah Indo-Malaysia [pulau Borneo dan kawasan sekitarnya – pengarang] sekali lagi menyaksikan pemindahan hebat bagi penduduk dan kebudayaan kebendaan3.

"Kita juga mempunyai bukti baru yang dramatik mengenai kebolehan pelayaran di dalam tempoh awal sejarah Asia Tenggara, dalam hal ini mungkin melibatkan penggunakan angin monsoon yang bertiup mengikut musim di sepanjang teluk Benggala”4.

"Lebih kurang 2,000 tahun yang lalu, sifat-sifat seni tembikar di kawasan Indo-Roman di Arikamedu, Tamil Nadu yang terletah di pantai India,Telah ditemui di kawasan Sembiran, Bali (digali oleh I.W. Ardika dari Universiti Udayana Bali), suatu jarak menakjubkan [sejauh] 2,700 batu …”5.

Perkara ini membuktikan bahawa para pengkaji yang tidak radikal juga mengakui bahawa Borneo dan kawasan sekitarnya merupakan kawasan penting yang mempengaruhi perkembangan tamadun manusia di kawasan lain secara jelas.

Apa yang lebih penting ialah pendapat umum mengenai perkembangan manusia secara beransur-ansur dari zaman batu menuju zaman gangsa dan zaman besi juga tidak semestinya betul. “Idea mengenai pembangunan masyarakat [manusia] secara linear mudah dari paleolithic (Zaman batu lama) melalui peringkat silih berganti kepada neolithic (Zaman batu Baru), Gangsa dan zaman besi mestilah dimansuhkan. Sekarang ini [pun, setelah manusia di merata tempat di dunia memasuki zaman teknologi] kita [masih] melihat budaya primitif hidup bersama-sama dengan masyarakat moden di semua benua – orang Bushmen di Australia, orang Bushmen di Afrika Selatan, orang-orang yang benar-benar primitif di Amerika Selatan, dan di New Guinea; [malah] beberapa puak di Amerika Syarikat [sendiri]6. Oleh itu, zaman purba yang mundur tidak bermaksud semuanya mundur di zaman berkenaan, kemunduran dan kemajuan akan berlaku dan hidup bersama-sama di seluruh kawasan dunia7.

Pengetahuan penduduk ibu tamadun mengenai dunia mereka adalah sangat menarik. Terdapat bukti bahawa orang-orang ibu tamadun telah menjelajahi setiap inci kawasan dunia di kala penduduk zaman purba di tempat lain berpendapat dunia adalah rata, empat segi, berada di tanduk lembu, di belakang kura-kura dan berbagai lagi pendapat lain yang karut marut.

Di antara bukti yang menarik ialah melalui pengamatan para pengkaji terhadap banyak peta-peta dunia yang dilukis di zaman purba. Menurut mereka, peta-peta berkenaan walaupun dihasilkan pada zaman purba ia adalah merupakan salinan kepada sumber yang lebih asli di zaman purba. Peta-peta berkenaan tidak mungkin dapat dilukis jika mengambilkira pengetahuan dan teknologi yang ada pada zaman berkenaan. Tiga dari peta-peta berkenaan akan dibincangkan di bawah ini.

---------------------------------------

1. Peta Piri Re’is8


Peta yang dibuat pada tahun 1513 ini menarik minat ramai orang kerana ia merupakan salah sebuah peta yang paling awal memetakan benua Amerika9. Tetapi ia jauh berbeza dengan peta-peta lain yang sezaman, lebih awal atau selepasnya sebelum awal abad ke 20 kerana ia meletakkan benua Amerika Selatan dan Afrika di dalam longitud yang betul. Pada masa ia di buat iaitu pada abad ke 16, para pelaut belum lagi mengetahui tentang longitud.



"Piri Re’is membuat beberapa kenyataan menarik mengenai sumber-sumber [yang digunakan untuk melukis] petanya. Beliau menggunakan lebih kurang dua puluh, katanya, dan menyatakan bahawa beberapa [sumber berkenaan] telah dilukis pada zaman Alexander The Great[Setengah ahli sejarah merujuk Alexander sebagai Iskandar Zulkarnain, tetapi sekarang ini kedua nama ini mungkin orang yang berbeza]. Para pengkaji peta berkenaan pada tahun 1930 tidak dapat membuktikan kenyataan ini, tetapi nampaknya sekarang kenyataan beliau adalah benar”10.

Apa yang menakjubkan ialah peta Piri Re’is memasukkan Benua Antartika secara terperinci sebelum benua berkenaan diliputi ais sepenuhnya. Perkara ini merupakan satu misteri yang besar kerana dianggarkan benua ini telah diliputi ais sejak berjuta tahun dahulu. Selain itu, benua Antartika hanya dijumpai pada tahun 1818. “Adalah jelas bagi Hapgood [nama pengkaji peta ini] bahawa ianya [peta benua Antartika di dalam peta berkenaan] bukan ciptaan imaginasi seseorang. Banjaran-banjaran gunung dipetakan secara berasingan, sebahagiannya di kawasan pantai manakala yang lain bukan. Sungai-sungai yang mengalir darinya ke laut kelihatan sangat semulajadi dan mempunyai corak pengairan yang meyakinkan”11.

A. E. Nordenskiöld12 menyimpulkan bahawa mereka [sumber pengetahuan yang diguna untuk melukis peta berkenaan] datang dari zaman yang lebih purba [ibu tamadun – pengarang].


2. Peta Dunia Haji Ahmad13

Peta ini dilukis pada tahun 1550. “Di dalam beberapa hal, Hapgood14 mendapati bahawa peta Haji Ahmad sangat mengkagumkan”15. Di antaranya kerana peta ini menunjukkan bahagian Hemisfera Barat dunia secara paling tepat malah lebih tepat berbanding dengan peta Piri Re'is sekalipun. Ini membuatkan para pengkaji berpendapat bahawa beliau mempunyai sumber yang luarbiasa di dalam membuat peta berkenaan. “Bentuk [benua] Amerika Utara dan Amerika Selatan kelihatan sangat moden, kawasan pantai barat terutamanya amat menarik. Ia seperti berada dua ratus tahun di hadapan berbanding dengan bidang kartografi zaman itu. Lebih-lebih lagi, nampaknya ia dilukis dengan “spherical projection” yang canggih. Bentuk yang sekarang ini dikenali sebagai Amerika Syarikat adalah hampir sempurna. Adalah sangat susah untuk membayangkan bagaimana satu peta boleh melakar pantai Pasifik, dengan ketepatan yang mengkagumkan, di pertengahan abad ke 16, lebih dari dua ratus tahun sebelum masalah longitud dapat diselesaikan”16.



Perincian lain, juga menakjubkan terdapat di dalam peta berkenaan ialah ia memperlihatkan mengenai daratan yang bersambung di antara kawasan Alaska dan Siberia. “Mr, Derek S. Alan, seorang saintis British dari Oxford, mengulas mengenai peta [peta berkenaan – Piri Reis, Hadji Ahmad dan Camy King]: “Ia seolah-olah, mungkin, samaada aras laut adalah rendah atau daratan berkenaan telah tenggelam sejak peta yang pertama dilakarkan. Kawasan laut Laptev – termasuk kepulauan Siberia Baru? - kelihatan seperti satu daratan kering (dan ianya mungkin benar kerana di dataran laut zaman ini merupakan kawasan kubur mammoth yang luarbiasa) dan juga [kawasan] Novya Semlya adalah bersambung dengan kawasan pantai Siberia ... Seseorang pasti memerhati dengan kagum kerana tidak terdapat sebarang tanda-tanda liputan ais di kawasan berkenaan [Alaska dan Siberia adalah berdekatan dengan Kutub Utara. Pada masa ini kawasan berkenaan adalah diliputi ais]”17.

1. Carta Hamy – King pada tahun 1502

Asas pelakaran peta ini sebahagiannya berdasarkan kaedah Ptolemy, manakala yang lainnya menggunakan tradisi Portolano18 dengan bahagian daratan yang baru dijumpai oleh penjelajah awal dimasukkan ke dalamnya. Carta ini pada umumnya dikaitkan dengan Amerigo Vespucci19. “Tetapi, Hapgood dan para pelajar beliau kemudian meyakini bahawa, sementara [kerja] pengumpulan peta berkenaan dilakukan oleh Vespucci, lakaran sebenar peta berkenaan tidak mungkin dilakukan oleh beliau. Vespucci mendakwa beliau boleh mengira longitud berdasarkan pemerhatian astronomi. Tetapi pada satu masa beliau menyatakan bahawa longitud pelayarannya ialah pada arah barat 150º meridian di Alexandria, yang meletakkan beliau di kawasan Santa Barbara, California, sangat berlebihan ke arah Barat berbanding dengan apa yang pernah dijelajahinya”20.

Carta ini menarik minat kerana “Hapgood mengambilkira bahawa kemungkinan besar [lakaran] bahagian Mediterranean peta ini secara aslinya dibuat sebelum berlakunya letusan Thera sebelum 1400 sebelum Masihi. Carta portolano juga menunjukkan lebih banya sungai berbanding dengan apa yang wujud pada hari ini di Eropah dan Afrika Utara. Ini bertepatan dengan perubahan iklim yang diketahui secara amnya berlaku di masa yang lebih dekat [dengan zaman sekarang ini]”21.



Satu dari teka-teki besar carta Hamy-King ialah India. Ia ditunjukkan sebagai semenanjung yang terputus-putus, dengan dataran besar terletak sebagai sebuah pulau ke arah selatan. Hapgood dan para pelajar beliau menyedari kemungkinan bahawa ini bukan kerana kerja-kerja kartografi yang tidak baik, tetapi lebih menunjukkan pengaruh di masa purba dimana dataran India adalah dibanjiri air dan menjadikan bahagian selatan semenanjung, [dinamakan sebagai] Dravida purba merupakan sebuah pulau. Oleh kerana kuala sungai Ganges yang menyeberangi seluruh bahagian India dilakarkan dengan betul dan peta berkenaan memaparkan latitud dan longitud dengan agak baik, mereka [Hapgood dan pasukan pelajarnya] mencadangkan bahawa "Dravida itu merupakan pusat bagi tamadun maritim yang agung, dan satu tamadun yang maju semasa [ketamadunan] Mesir masih lagi di peringkat awal"22. Ini bertepatan dengan bukti-bukti geologi mengenai banjir di bahagian dataran utara India yang dikemukakan oleh A.K. Dey dari Jabatan Pemetaan Geologi India23.

Rumusannya, para penduduk ibu tamadun telah menjelajah setiap inci mukabumi ini dan bukan setakat itu sahaja. Mereka merekodkan pengetahuan mereka dengan baik sekali sehingga menjadi panduan kepada penduduk dunia beribu-ribu tahun selepas mereka.


Bersambung pada siri 10: Cerita-cerita Rakyat Mengenai Banjir di Ibu Tamadun
-------------------------------

Nota Kaki

1iraia.net, 2002. Philipine History. Geological Periods. Accessed on 12 Jul 2005. http://www.iraia.net/history/history_geological.htm

2aIbid.

2bBellwood, P., 1997.Special Report: Ancient Seafarers. Volume 50 Number 2, March/April 1997 by Peter Bellwood. Archaeological Institute of America. Accessed on 21 Jul 2004. www.archaeology.org/9703/etc/specialreport.html

3Three thousand years ago, Neolithic people exchanged New Britain obsidian across 2,400 miles to the site of Bukit Tengkorak in Sabah, northern Borneo. The Lapita people moved it for 2,100 miles eastward from New Britain to as far as Fiji in Bellwood, P., 1997.

4Bellwood, P., 1997.

5Ibid.

6Glover, D., 1999. Maps Of The Ancient Sea Kings; Evidence Of Advanced Civilization In The Ice Age by Dr. Charles Hapgood. Reviewed by Dan Glover 3/3/99. Accessed on 14 August 2006. http://members.tripod.com/~Glove_r/Hapgood.html

7Ibid. “We shall assume now that, some 20,000 years or more ago, while paleolithic peoples held out in Europe, more advanced cultures existed elsewhere on the earth, and that we have inherited a part of what they once possessed, passed down from people to people”.

8Ibid. “In 1929, a map was found, painted on parchment, and dated in the month of Murharrem in the Muslim calendar year 919, which is 1513 by the Christian calendar. This map was signed with the name Piri Ibri Haji Memmed, a Turkish admiral ("Re'is") and became known as the Piri Re'is”.

9Ibid.

10Ibid.

11Ibid. A. E. Nordenskiöld is the person who compiled an atlas of these charts (which Hapgood and his students used) also wrote an essay on their history.

12Ibid.

13Ibid. The Hadji Ahmed World Map of 1550 – Peta yang berasal dari Turki.

14Ibid.

15Ibid.

16Ibid.

17Ibid.

18Carta-carta nautikal yang dibuat oleh pelaut bagi memberi maklumat mengenai pelayaran dan arah tujuan ke pelabuhan. Secara tradisinya kemahiran kaedah ini datang dari Itali.

19Amerigo Vespucci (1454 - 1512). Pelayar dari Florentine, Italy yang menjelajah pantai Amerika Selatan. Benua Amerika diberi nama bersempena dengan nama beliau.

20Glover, D., 1999.

21Ibid.

22Ibid.

23Ibid. Geological Survey of India. In a paper entitled "The Shores of India", he followed elevated beaches into the interior as far north as the estuaries of the Indus. There is also literary evidence, traditions of ancient Indian literature, the Vedas, which tells of a time when Dravidia was an island.



Comments

dealova - Mana lagi sambungan ni bos? |2007-06-11 12:50:52
tunggu tunggu balum ada lagi sambungannya kah caita atlantis kadayan ni?


Read full article ... /Baca artikel penuh ...

Selamat Hari Merdeka, Malaysia

Wednesday, August 30, 2006
Author kaawai Category

Written by KaaWai ^TaNaH^


Merdeka dan kemerdekaan adalah satu perkataan ringkas yang penuh makna. Ia merupakan satu natijah dari kisah yang panjang; satu kesimpulan yang menjadi landasan kepada kehidupan kita sekarang dan di masa hadapan.



Laungan ini bermula dengan cetusan-cetusan anak bangsa yang celik di masa lampau. Di seluruh Malaysia ia bermula dengan penentangan terhadap penjajah secara kecil-kecilan dan tidak tersusun. Ia meletus di tempat-tempat tertentu secara terpencil dan dengan sebab-sebab tertentu samaada ia bersifat peribadi atau / dan kebangsaan.

Penentangan oleh Mat Kilau, Tok Bahaman, Mat Salleh, Rentap dan seumpamanya termasuk ke dalam golongan ini iaitu golongan manusia-manusia yang berjiwa merdeka.

Selepas berlakunya gerakan yang tidak tersusun ini berlaku pula perkembangan yang lebih menarik. Wujud pertembungan budaya melayu dan Timur Tengah hasil dari usaha anak-anak melayu yang belajar di Mesir, Mekah dan Madinah.

Kemudian muncul pula gerakan sosialisme dan aliran kebangsaan.

Perjuangan berteraskan kebangsaan nampaknya lebih mendapat tempat di negara kita sehingga sekarang ini.

Berbalik kepada masa lampau minda merdeka yang rancak itu, unsur-unsur keagamaan, sosialisme dan kemudian nasionalisme menyala secara bertali arus. Kemudian seperti api ia merebak ke semua tempat dan menjadi padu dan menolak minda masyarakat mendambakan kemerdekaan, sehingga pada 31 Ogos 1957 bendera Union Jack diturunkan secara rasmi di Bandar Hilir, Melaka.

Secara ringkasnya begitulah; dan begitulah akhirnya, kita merdeka sebagai satu natijah gelombang pergerakan minda.

Sebenarnya kemerdekaan hanya akan berlaku jika ia diinginkan oleh mana-mana masyarakat itu sendiri. Yang indahnya pula, tiada siapa pun yang boleh menghalang keinginan masyarakat dan minda merdeka mereka.

Di India, gerakan aman Ghandi dengan memboikot garam dan kain buatan Inggeris berjaya memaksa kuasa besar Inggeris memberikan kemerdekaan baginya.

Di Indonesia pula, masyarakat tempatan yang serba kekurangan berjaya menolak Belanda dengan perjuangan bersenjata.

Minda merdeka Nelson Mendela dari Afrika Selatan tetap berjaya mempengaruhi penyokongnya selama 27 tahun dari sangkar penjara.

Orang Kadayan juga mempunyai jiwa merdeka sejak zaman berzaman. Walaupun menjadi "Brunei subject" sejak beratus-ratus tahun, mereka tetap wujud sebagai bangsa Kadayan. Orang Kadayan mempunyai budaya sendiri, aliran fikiran sendiri dan hidup di dalam kelompok mereka sendiri-sendiri.

Di dalam bentuk yang lebih umum, minda merdeka bukan terhad kepada aktiviti-aktiviti bersifat politik sahaja. Di dalam bidang apa sekalipun, merdeka dan kemerdekaan adalah satu impian bagi semua orang.

Bagi orang yang bekerja makan gaji misalnya, mempunyai impian untuk merdeka dari hutan-hutang yang membelengu mereka.

Bagi petani, merdeka mungkin juga bermaksud tuaian yang bebas dari gangguan tikus dan pipit serta serangga perosak yang lain.

Untuk para nelayan pula, merdeka juga bermaksud bebas dari cuaca buruk yang boleh mengganggu pekerjaan mereka.

Oleh itu merdeka adalah penting untuk kita semua.

Tetapi minda merdeka tanpa had juga mempunya masalahnya sendiri jika tidak dibendungi. Minda merdeka ini mewujudkan penampilan yang bersifat individualistik. Oleh kerana semua orang mahu kebebasan, kemerdekaan untuk dirinya, kemerdekaan bagi diri orang itu mungkin satu belenggu kepada orang lain pula.

Contohnya, hujan mungkin satu kemerdekaan bagai seorang pesawah, tetapi bagi pekedai dobi tradisi yang mengeringkan pakaian bergantung kepada cuaca, hujan adalah satu belenggu, bukan kebebasan. Satu kampung kadayan terpisah dari kampung kadayan yang lain, satu rumah kadayan malah terpisah dari rumah kadayan, "aku aku, kau kau".

Oleh itu kemerdekaan dan kebebasan mutlak sebenarnya satu utopia semata-mata. Misalnya bentuk-bentuk keagamaan samada di dalam binaan, relik dan bunyi-bunyian yang terlalu nyata amat disukai oleh penganutnya, tetapi bagi penganut lain adalah satu bentuk gangguan. Jika unsur-unsur gangguan ini keterlaluan, orang lain akan menganggap ia sebagai satu usaha penjajahan. Penjajahan pula adalah satu kesengsaraan bagi orang yang mempunyai minda merdeka.

Oleh itu amatlah penting untuk kita memahami had kemerdekaan kita dan peringkat tolak ansur yang boleh kita terima, untuk kekal dan terus aman di negara yang kita cintai ini.


Selamat Hari Merdeka, Malaysia!


Read full article ... /Baca artikel penuh ...

Bajet, Rokok dan Penulis Kadayan

Friday, August 25, 2006
Author kaawai Category ,

Written by KaaWai ^TaNaH^

Part I

Bajet, perkataan pelik yang ditulis buat pertama kali pada tahun 90an oleh kerajaan Malaysia bagi menggantikan istilah sebelumnya iaitu "belanjawan". Tetapi ianya tidak pelik jika disebut kerana rata-rata mengetahui maksud perkataan berkenaan yang dianggap datang dari perkataan Inggeris "budget".

Tetapi sebenarnya bukan. Asal perkataan "budget" datang dari perkataan lama bahasa Perancis iaitu "bougette" yang bermaksud beg kecil. Ini kerana menteri kewangan di Perancis biasanya membawa beg kecil [yang mungkin berisi wang] semasa membentangkan bajet negara. Perkataan ini pertama kali diguna secara meluas di England insiden sesi parlimen pada tahun 1733 dimana Perdana Menteri dan Chancellor Exchequer, Sir Robert Walpole dituduh membuka [mengosongkan] bajet negara.

Selesai dengan maksud bajet. Tetapi Malaysia sebenarnya bukan sebuah negara yang terlalu miskin, malah bukan tergolong di dalam negara miskin pun. Statusnya ialah termasuk ke dalam peringkat atas negara sedang membangun dan mendekati kepada negara maju. Rasanya kita tidak terlalu miskin sehingga perkataan "bajet" pun kita terpaksa import menggantikan "belanjawan". Sedangkan perkataan belanjawan sebenarnya lebih tepat menerangkan maksud yang diinginkan berbanding dengan bajet yang asalnya membawa maksud sebuah beg kecil.


Apa kena mengenanya beg lama perancis di dalam belanjawan Malaysia?

Jika perkataan beg kecil itulah juga yang amat kita suka untuk menerangkan bajet, bolehlah kita namakan dengan juli, jambil, bahai dan seumpamanya.

---------------------------------------------
Part II

Bajet 2007 dijadual akan dibentang pada 1 Sept 2006 ini di Dewan Rakyat.

Menteri Kewangan Kedua Tan Sri Nor Mohamed Yakcop (sic. ) dipetik oleh Bernama [14 Julai 2006] sebagai berkata bahawa bajet 2007 akan memberi lebih peruntukan kewangan selain menangani cabaran semasa seperti peningkatan yang tinggi di dalam harga minyak dan kadar faedah. Selain itu beliau berkata bahawa sektor perusahaan kecil dan sederhana akan menjadi fokus utama bajet kali ini.

Tiada masalah dengan itu kerana ianya adalah rutin tahunan kerajaan. Tetapi sejak dua-tiga tahun yang lalu, kerajaan telah mengamalkan langkah malas untuk mengumpulkan wang. Caranya ialah menaikkan cukai rokok dan minuman keras pada kadar yang tidak manasabah. Bagi merasionalkan polisi ini, kerajaan mengemukakan alasan kesihatan dan penyakit dan sikap kerajaan untuk tidak menggalakkan rakyat merokok.

Tetapi alasan ini sebenarnya hanya datang dari ahli-ahli ekonomi yang ketandusan ide untuk mengurus sumber pendapatan negara.

Mereka berselindung di atas alasan-alasan basi yang dikemukakan saban tahun iaitu

a) Kerajaan komited untuk membenteras tabiat merokok di kalangan rakyatnya.

b) Merokok dan meminum minuman keras merupakan tabiat buruk yang patut dijauhi.

c) Kerajaan perlu membelanjakan banyak wang untuk hospital dan perubatan kerana tabiat merokok dan minuman keras.

Sedangkan hakikat sebenar ialah:

a) Kerajaan tidak berniat mengharamkan penjualan rokok kerana ia adalah perniagaan besar dan amat menguntungkan. Sebab itulah kerajaan tidak bersikap proaktif didalam membendung masalah rokok dan minuman keras, jika ia benar-benar dikaitkan dengan masalah kesihatan. Proaktif, seperti langkah kerajaan membendung pornografi di kalangan remaja.

b) Cukai rokok dan minuman keras boleh dinaikkan sesuka hati kerana masyarakat tidak akan bersungut atas alasan kesihatan.

c) Cukai rokok dan minuman keras mendatangkan pendapatan yang besar terhadap kerajaan Malaysia DAN,

Masalah lain yang tidak diendahkan oleh ahli-ahli ekonomi negara ialah:

a) Merokok dan minuman keras adalah satu tabiat yang melibatkan ketagihan dan sukar dihentikan.


Nak salahkan rakyat juga kerana membeli rokok?

Ketagih nikotin dan alkohol adalah kelemahan sipenagih. Tetapi moralnya tetap sama di mana-mana. Kelemahan mereka yang mengalami ketagihan iaitu perokok dan pemabuk tidak patut diperalatkan menampung keperluan kewangan negara.

Kalau masalah ketagihan ini boleh dipergunakan atas alasan untuk membangunkan negara, kerajaan bolehlah memperluaskannya untuk mencukai kelompok-kelompok manusia bermasalah yang lain. Mungkin kita boleh mula mencukai aktiviti pelacur, orang-orang yang menerima bantuan beratus ribu kerana hendak menjalani pembedahan, perompak, pembunuh dan seumpamanya.

b) Tabiat merokok dan meminum minuman keras melibatkan semua taraf sosial masyarakat dari orang papa sehingga orang kaya. Lebih-lebih lagi golongan kolar biru, buruh, petani, penternak, nelayan. Walaupun tidak semestinya, golongan bawahan mengaitkan rokok [malah setengahnya minuman keras] sebagai satu barang keperluan; barang perlu yang patut di bawa ke tempat kerja dan perlu digunakan semasa bekerja. Contohnya


Ramai nelayan ke laut dengan bekal nasi, kopi dan rokok!


Ramai pekerja kontrak bekerja dengan bekal nasi, kopi dan rokok!


Ramai petani ke ladang dengan bekal nasi, kopi dan rokok!


Oleh kerana ia melibatkan ketagihan, langkah menaikkan harga rokok mungkin juga mengakibatkan kesan-kesan negatif kepada "bajet" kerajaan seperti berikut :

i) Pertambahan perbelanjaan keluarga yang bakal menjadikan mereka lebih miskin.

ii)Mereka dengan berat hati beralih kepada rokok yang lebih murah, lebih merbahaya dan lebih terdedah kepada masalah kesihatan. Bagi minuman keras, mereka beralih kepada arak buatan sendiri sebagai alternatif untuk mabuk. Akibatnya kerajaan akan terpaksa membelanjakan lebih wang untuk peruntukan hospital dan perubatan.

c) Peningkatan tinggi rokok dan minuman keras menggalakkan pasaran gelap (black market trading) bagi kedua barangan ini. Ianya akan menjadi lebih berleluasa semakin tinggi cukai dikenakan. Ini kerana perniagaan tanpa sebarang tanggungjawab percukaian adalah amat menguntungkan.

Akibatnya kerajaan terpaksa berbelanja lebih sama ada secara langsung atau tidak langsung:

i) Secara langsung kerana meningkatkan langkah penguatkuasaan mencegah pasaran gelap melalui jabatan-jabatannya. Agen penguatkuasa terpaksa diperbesarkan, logistik terpaksa ditambah dan belanjawan kerana perkara ini juga meningkat

ii) Secara tidak langsung kerana kehilangan pendapatan akibat berleluasanya pasaran gelap.

Oleh itu, langkah menaikkan harga rokok sebagai cara cepat untuk menampung defisit perbelanjaan saban tahun haruslah dikaji semula secara bijaksana.

--------------------------------------------

Part III

Sambil memikirkan mengenai kecenderungan bajet kerajaan, rupa-rupanya sudah setahun berlalu apabila ide mengenai kadayanuniverse.com ditimbulkan oleh kawan-kawan sehingga laman web ini ditubuhkan.

Secara jujur, kita masih lagi terlalu miskin dengan kehadiran penulis-penulis kadayan yang sanggup meluangkan masa untuk menyumbangkan sesuatu kepada masyarakat Kadayan. Adalah diharapkan di masa yang akan datang lebih ramai penyumbang akan ikut serta bersama-sama kadayanuniverse.com.
--------------------------------------------

Part IV

Sehubung dengan itu, kolumnis kadayanuniverse.com Sdr. Amde Sidik ketika dihubungi mengumumkan bahawa "About Kadayan ... part 17 " merupakan siri terakhir beliau di dalam topik berkenaan. Satu pengakhiran yang menarik kerana selepas berbelas siri, akhirnya kita menjenguk latarbelakang Perdana Menteri Malaysia, Pak Lah yang berdarah kadayan dari sebelah ibu beliau.

Kadayanuniverse.com mengucapkan terima kasih kerana sumbangan beliau dan mengharapkan beliau terus menulis bersama-sama kita.


Mungkin Sdr. Amde akan terus bersama kita dengan siri lain pula, siapa tahu?


Read full article ... /Baca artikel penuh ...

Atlantis Kadayan Siri 8

Tuesday, August 15, 2006
Author kaawai Category

Written by codec cadaianicus



Misteri Tulisan Ibu Tamadun


Para pengkaji percaya bahawa persamaan yang wujud diantara semua tamadun di dunia datang dari satu punca. Punca berkenaan tak lain tak bukan ialah ibu tamadun. Tamadun ini telah musnah, lesap, lenyap, tetapi jejaknya tetap boleh dikesan wujud di alam anak tamadun dikebanyakan kawasan dunia.

Acuan yang sama walau dimana sekalipun tamadun berkenaan berada, begitulah pendapat mereka yang berilmu di dalam bidang ini.

---------------------------------------------------------------------------------------------------
Mengesan ibu tamadun melalui anak tamadun, sama seperti mengesan populasi rusa dengan mengesan kewujudan singa. Adanya gerombolan singa akan membawa kita kepada kepada sumber makanan mereka. Kita akan mendapati banyak rusa berdekatan dengan singa untuk kelangsungan hidup mereka.
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Kali ini kita akan membincangkan mengenai misteri asal-usul tulisan Rumi1 moden yang kita kenali sekarang ini.

Tulisan Rumi yang ada sekarang adalah mempunyai 26 huruf (A, B, C, ..., Z). Setiap satunya adalah mewakili bunyi suara (fonetik) utama manusia yang berbeza-beza. Gabungan dari huruf-huruf ini melambangkan gabungan bunyi suku kata yang membentuk perkataan. Rentetan perkataan yang dibentuk pula akan melahirkan perkataan dan ayat yang difahami dan direkodkan di seluruh dunia.

Tulisan ini digunakan secara paling meluas di seluruh dunia, menjadikan ia suatu standard de facto di mana-mana sahaja.

Tetapi ia bukanlah tulisan yang sempurna. Salah satu masalahnya ialah bilangan aksaranya yang terhad sebanyak 26 sahaja, menyebabkan bermacam-macam modifikasi terpaksa dilakukan supaya melambangkan bunyi-bunyi unik setempat.





Tulisan Rumi telah mengalami sejarah beribu-ribu tahun sebelum menjadi bentuk yang kita kenali di zaman moden ini.

Sehingga kini tanggapan umum (ingat lagi tentang konsep conventional wisdom?) mengenai tulisan Rumi ialah ia dicipta oleh orang-orang Rom. Kemudian berlaku pertembungan budaya antara orang –orang Rom, Mesir dan India. Perhubungan ini telah menambah, membaiki dan memajukan tulisan tulisan berkenaan sehingga menjadi tulisan mantap yang kita kenali sekarang.

Benarkah begitu?

Sekurang-kurangnya itulah pendapat ahli-ahli sejarah-linguistik yang diterima pakai sehingga sekarang ini.

Kita boleh menerima pertukaran budaya di antara orang-orang Pheonic2 dengan orang-orang Mesir purba serta orang-orang India purba kerana daerah ini masih termasuk di dalam lingkungan dunia lama (Old World). Di dalam peta-peta lama3 daerah-daerah berkenaan telahpun diketahui. Selain dari itu perdagangan di antara ketiga-tiga tamadun berkenaan telah wujud dari zaman sebelum masihi lagi.

Jadi bagaimana jika kita menggunakan soalan cepu emas (acid test) berkenaan dengan pendapat umum ini.

Jika benar ianya terbentuk dan dimajukan hasil dari pertembungan budaya, kenapa tulisan ini mempunyai begitu banyak persamaan dengan tulisan yang datang dari tamadun Maya dari kawasan semenanjung Yucatan, Amerika Selatan?

Kawasan ini adalah terletak di dunia baru (New World yakni bahagian dunia yang hanya ditemui selepas 1492 dengan penjajahan Christoper Columbus). Zaman Roman, Mesir dan India tidak mengenali Amerika Selatan, jadi soal pertembungan dan pinjam-meminjam budaya tidak timbul sama sekali. Perhubungan dunia baru dan dunia lama yang tidak wujud sebelum ini, dan perkara ini akan disahkan jika dibawa ke mana-mana pakar sejarah sekali pun. Ini kerana jarak perjalanan ini adalah amat jauh kerana ia melibatkan perpindahan dari satu benua ke benua yang lain, seperti yang ditunjukkan di dalam peta di bawah ini (sila klik peta untuk melihat peta dunia sebenar).



Tidak hairanlah menurut pendapat sebilangan pengkaji, walaupun sistem tulisan ini dinamakan sebagai tulisan Rumi (Roman), ia bukan dicipta oleh orang-orang Rom sendiri. Pertembungan budaya antara ketiga-tiga tamadun besar di dunia lama (Old World) ini memang berlaku di zaman purba. Tetapi sebenarnya ketiga-tiga tamadun berkenaan mewarisi tulisan berkenaan dari satu sumber yang sehingga kini masih menjadi misteri.


Tetapi siapa yang sebenarnya mencipta tulisan Rumi?


Sehingga para pengkaji mengakui bahawa “tiada penyelesaian mengenai asal usul aksara Eropah kita, kita boleh mengesannya dari [satu] negara ke negara [lain], dari [satu] bentuk ke bentuk [yang lain – menunjukkan evolusi perubahan bentuk aksara], sehingga kita menjangkau kepada orang orang Mesir, dan bentuk-bentuk purba [tulisan] orang-orang Phoenic, Ibrani (Yahudi) dan Cushites, tetapi selepas ini ianya gagal dikesan”4.

Gambar di bawah ini memperlihatkan kaitan diantara tulisan Rumi peringkat awal dengan tulisan Maya (sila klik imej di bawah untuk melihat gambar penuh)




Jika gambar ini dilihat sekilas pandang sekalipun, kita boleh melihat bahawa perkembangan tulisan Maya adalah lebih lambat berbanding dengan tulisan Phoenic dan Mesir. Atau dengan erti kata yang lain, keaslian bentuk tulisan ibu tamadun adalah dipelihara dengan baik oleh orang-orang Maya. Sebaliknya orang-orang Mesir dan Phoenic mengurus warisan tulisan mereka secara lebih dinamik, seperti yang dapat dilihat dari perkembangan beberapa huruf yang dipaparkan di bawah ini (sila klik imej untuk melihat gambar penuh)



Adalah penting untuk dicatitkan bahawa susur-galur tulisan Rumi yang lebih purba sering dikaitkan dengan banjir. Banjir adalah satu kejadian yang pasti apabila berlaku perubahan iklim sedunia secara besar-besaran “tetapi ia mesti diingati bahawa jika lagenda mengenai banjir di Eropah dan di Asia adalah benar, mereka membuktikan bahawa seni penulian telah wujud pada zaman [sebelum berlakunya] banjir, dan rekod-rekod pelajaran purba telah dipelihara oleh mereka yang terselamat dari banjir”5.

Orang-orang Druid percaya kepada buku lebih lama dari banjir. Mereka telah memiliki “The books of Pheryllt” dan “The writings of Pridian6 or Hu”. “Ceridwen merujuk buku-buku ini sebelum dia menyediakan suatu caldron misteri yang melindungi mereka dari malapetaka dahsyat akibat banjir”7.

Dalam The first Avatar of Vishnu kita diberitahu mengenai “peraturan-peraturan suci [buku] telah dicuri oleh syaitan Haya-Griva. Vishnu menjadi ikan; dan selepas banjir, apabila air telah surut dia elah menjumpai buku-buku suci dari dasar lautan8.

Pengulas Yahudi mengenai Kitab Kejadian (Genesis) berkata bahawa "Orang-orang alim di kalangan kami menyatakan bahawa Adam, bapa kami dalam kenangan yang dirahmati, mengarang buku bagi peraturan-peraturan, yang telah disampaikan oleh Tuhan di dalam syurga"9. Begitulah yang dikatakan, orang-orang Yahudi telah memelihara tradisi Ad-ami, yakni kebolehan yang dipunyai oleh orang-orang Atlantis semasa masih menghuni syurga [yang dimaksudkan ini ialah atlantis sebagai ibarat suatu syurga dunia] iaitu, seni penulisan10.

Orang Phoenic tidak mengaku mencipta tulisan mereka

“Menurut orang-orang Phoenic, seni tulisan telah dicipta oleh Tautus atau Taut, ‘yang dikenali oleh orang-orang Mesir sebagai Thouth’, ‘dan orang-orang Mesir berkata ianya dicipta oleh Thouth atau Thoth’, [Toth ini] juga dikenali sebagai ‘Herme yang pertama’, dimana kita boleh melihat secara jelas bahawa orang-orang Phoenic dan Mesir merujuk ciptaan ini ke zaman yang lebih purba dari kewujudan berasingan mereka [kedua-dua kerajaan Pheonic dan Mesir yang sebenarnya wujud secara berasingan, satu di Eropah dan satu di Afrika], dan kepada kerajaan yang lebih tua, di mana mereka menerimanya”11.


Orang Mesir tidak mengaku mencipta tulisan mereka

Orang ramai biasanya menganggap bahawa aksara Rumi adalah hasil dari aksara orang orang Mesir. Tulisan ini kemudian diubah suai dan dipermudahkan oleh orang orang Phoenic dan Ibrani yang merupakan sebahagian daripada empayar Rom. Masalahnya ialah orang-orang mesir sendiri berpendapat bahawa sistem tulisan hieroglyphic yang ada pada mereka bukan mereka cipta sendiri12. Mereka berpendapat bahawa sistem tulisan mereka adalah “bahasa para dewa”13.


Tulisan Maya adalah sama dengan bentuk tulisan Mesir dan Phoenic

Adalah satu fakta yang mengejutkan bahawa di Amerika Tengah mempunyai sistem tulisan berasaskan fonetik.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
“Diego de Landa merupakan bishop Yucatan yang pertama. Beliau menulis Sejarah orang-orang Maya dan negeri mereka dan manuskrip ini tersimpan di Royal Academy of History di Madrid … Ia mengandungi gambaran dan penerangan mengenai phonetic alphabet orang-orang Maya. Manuskrip ini kemudiannya terabai begitu saja, sehingga dijumpai oleh seorang paderi Perancis bernama Brasseur de Bourbourg14


---------------------------------------------------------------------------------------------------

Herme yang pertama yang disebutkan oleh orang Phoenic adalah adalah merujuk (juga dikenali oleh orang Roman sebagai Mercury) kepada anak kepada Zeus dan Maia, anak kepada Atlas. [Nama, konsep] Ini adalah Maia yang sama telah dikenalpasti oleh [seorang penyelidik] Abbé Bra eur de Bourbourg sebagai orang-orang Maya yang berada di Amerika Tengah [Semenanjung Yucatan]15.

Orang Maya juga tidak mengaku mencipta tulisan mereka!


“Ini merupakan sistem alpabet orang-orang Maya, orang purba di semenanjung Yucatan yang mendakwa bahawa tamadun mereka datang dari seberang laut dengan kapal-kapal dari arah timur …”16.

Rumusannya, di mana-mana pun asal-usul tulisan ini berada, anak-anak tamadun berkenaan tidak berani untuk mengaku bahawa tulisan yang ada ditangan mereka adalah ciptaan mereka sendiri. Apa yang berlaku ialah setiap mereka mungkin mewarisi tulisan berkenaan pada tahap yang berbeza. Selepas itu berlaku pertembungan budaya diantara mereka untuk membaiki, meniru dan melakukan tokok tambah yang bersesuaian untuk menjadikannya lebih mantap mudah difahami.

Di dalam perkembangan lain pula tulisan Lembah Indus mempunyai persamaan yang paling tinggi dengan tulisan yang terdapat di pulau Easter yang terletak berdekatan dengan New Zealand, beribu-ribu kilometer dari Lembah Indus sendiri.




Pada umumnya, warisan bentuk tulisan yang lebih purba mungkin berada pada tangan orang India, Mesir dan Maya berbanding dengan apa yang diwarisi oleh orang-orang Rom. Ini kerana jarak Lembah Indus adalah lebih dekat dengan Borneo iaitu pusat tamadun dunia sebelum ia merebak ke kawasan lain seperti Empayar Rom.


Bersambung ke siri 9.
--------------------------------

Nota Kaki

1Nama amnya yang paling popular.Tulisan Rumi juga dikenali dengan nama lain sebagai Roman Alphabet, Latin Alphabet dan Tulisan Greek.

2Phoenic, Phoenician. Cabang bangsa Rom / Greek yang berkuasa dan merupakan pelaut yang handal. Keturunan Phoenic ini membentuk bangsa Hebrew / Yahudi. Bangsa ini juga merupakan cabang yang melahirkan bangsa Arab moden.

3Fakta ini boleh dilihat contohnya dari buku Geographia karya Ptolemy, seorang cendikiawan Greek di sekitar tahun 150 Masihi. Pada zaman itu hanya daerah Old World yakni kawasan Eropah, Utara Afrika dan menghala ke timur pesisiran India dan Asia yang diketahui, termasuk Asia Tenggara. Sila rujuk peta Ptolemy yang dipaparkan pada artikel Atlantis Kadayan siri 6 yang lepas.

4Sacred-texts.com, 2004. Chapter VII. The Origin Of Our Alphabet. Accessed on 14 June 2004. http://www.sacred-texts.com/atl/index.htm

5Ibid.

6Kebetulan yang aneh dengan perkataan paadian orang Kadayan – Pengarang.

7Faber's, “Pagan Idolatry” Vol.ii., p.150, 151. di dalam Secret-text.com.

8Sacred-texts.com.

9Smith’s,“Sacred Annals” p.49. di dalam Sacred-texts.com.

10Sacred-texts.com.

11Baldwin's, “Prehistoric Nations,” p.91. di dalam Sacred-texts.com.

12Sacred-texts.com.

13Lenormant and Cheval,”Anc.Hist.of the East,” vol. ii.,p.208. di dalam Sacred-texts.com.

14Baldwin's, “Ancient America,” p.191. di dalam Sacred-texts.com.

15Sacred-texts.com.

16Ibid.



Comments

mr rafiz |2009-01-16 11:06:23

trima kseh

mr rafizal |2009-03-10 00:20:48
mekasehhh.....

kidalisme |2009-05-28 20:01:23
cuba rujuk, siapa sebenarnya jalaludin rumi...kenapa dipanggil tulisan rumi1


Read full article ... /Baca artikel penuh ...

Atlantis Kadayan Siri 7

Wednesday, August 9, 2006
Author kaawai Category

Written by codec cadaianicus


Revised text version, 31 May 2008.

Zaman Ais Melenyapkan Ibu Tamadun

Zaman ais adalah satu kejadian alam yang pelik sejak berbillion tahun yang lepas. Peliknya kerana iklim bumi akan menjadi semakin sejuk, kembali panas kemudian sejuk semula secara berterusan. Di dalam jangka masa yang panjang suhu bumi semakin jatuh merudum. Suhu menjadi semakin sejuk menyebabkan air terkumpul dan membeku di kebanyakan tempat di seluruh dunia.



Ada kalanya suhu bumi menjadi terlalu sejuk sehingga ia kelihatan (itupun jika sesiapa boleh melihatnya) seperti bola salji kerana salji melitupi kebanyakan permukaannya.

Keadaan sejuk beku dan jumlah lapisan ais terjadi dengan pesat di semua benua, apa lagi di kawasan kutub. Glasier berada di mana-mana sehingga dekat dengan garisan khatulistiwa. Apa yang menghairankan, selepas mengalami keadaan sejuk beku ini bumi akan menjadi semakin panas semula dan lapisan ais yang terkumpul mula mencair di mana-mana.

Kenapa Zaman Ais Terjadi?

Zaman ais berlaku kerana beberapa sebab seperti berlakunya perubahan di dalam komposisi atmosfera iaitu melibatkan perbandingan jumlah pemelowapan air, karbon dioksida, metana, sulfur dioksida, gas serta partikel terapung yang terdapat di atmosfera. Kewujudannya juga disumbangkan oleh kerana perubahan orbit bumi mengelilingi matahari, dikenali sebagai Kitaran Milankovitch.

Faktor-faktor lain termasuklah perubahan didalam plat tektonik bumi yang mengubah lokasi dan jumlah pentas benua dan lautan di permukaan bumi, perubahan di dalam keluaran cahaya matahari, kedinamikan orbit di dalam sistem Bumi dan bulan dan impak pelanggaran meteor dan letupan gunung berapi super1.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Teori zaman ais mula dikemukakan oleh Jean de Charpentier di sekitar tahun 1825-1833 dari kepercayaan masyarakat mengenai rupa bentuk kawasan pergunungan Alpine di Eropah. Ide ini kemudiannya disokong oleh Louis Agassiz dengan bukunya bertajuk Étude sur les glaciers (Kajian mengenai Glasier-glasier) pada tahun 18402.
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Terdapat empat zaman ais utama yang dikenalpasti telah berlaku di bumi sehingga kini. Di dalam setiap zaman ini “ ... proses sejuk beku (ruduman suhu bumi; kemudian menjadi panas semula – pengarang) berulangkali 40,000 atau 100,000 tahun setiap kali3.

Zaman ais yang terawal dipercayai telah berlaku disekitar 2.7 - 2.3 bilion tahun yang lepas, iaitu pada awal era Proterozoic. Sementara itu, zaman ais yang paling teruk sejak sebilion tahun yang lepas berlaku pada zaman Cryogenian. Kesannya masih terdapat di bumi sehingga sekarang. Zaman ini membentuk Bumi (menjadi seperti) Bola Ais (Snowball Earth) di mana lautan ais terbentang sehingga khatulistiwa4.

Secara popular zaman ais adalah merujuk kepada zaman sejuk beku pada “... zaman ais terakhir yang berakhir sejak lebih kurang 10,000 tahun yang lalu5”.

Zaman ais terakhir ini juga dikenali sebagai “Zaman ais besar (Great Ice Age) yang merupakan perkembangan baru di dalam sejarah bumi satu tempoh kewujudan pembekuan secara besar-besaran6. Di masa itu “... lebih kurang satu pertiga daripada permukaan daratan bumi diliputi oleh ais7.

Tempoh masa yang menjadi tempat tinggal kita sekarang ini dipanggil sebagai Era Holocene8. Zaman ini bermula sejak (lebih kurang) 11,000 tahun yang lepas, dimana berakhirnya zaman beku dan juga menandakan pengakhiran era Pleistocene.

Sejak 11,0009 tahun yang lalu, bumi menjadi semakin panas semula, membentuk muka bumi yang kita kenali sekarang ini. Pada masa ini “saki baki glasier besar sekarang ini meliputi hanya satu persepuluh permukaan bumi10.

Fakta yang menarik ialah, “Jika semua bungkah ais di bumi yang ada sekarang ini lebur, aras laut mungkin meningkat lebih dari 150 kaki11.

Kesan zaman ais boleh kita permudahkan seperti berikut, apabila bumi semakin sejuk, aras laut akan semakin menurun. Ini kerana pada setiap masa, air yang membentuk awan. Tetapi oleh kerana suhu yang sejuk, ia tidak boleh kembali ke laut semula. Sebaliknya awan ini turun menjadi salji yang beku dan akan terkumpul berlapis-lapis di kawasan kutub utara dan selatan dan tanah tinggi semua benua. Jadi setiap hari lautan akan kehilangan air dan setelah beribu tahun, aras air laut boleh menurun sehingga 200 meter dari aras pantai yang kita ketahui sekarang ini.

Apabila ini berlaku, pulau Borneo, Labuan, Gaya dan kebanyakan pulau-pulau lain di seluruh dunia tidak wujud lagi, sebaliknya bersambung menjadi daratan yang besar. Pada tahap ini, suhu bumi akan menjadi semakin sejuk di dalam tempoh 40,000 atau 100,000 tahun. Tetapi selepas itu, suhu bumi akan menjadi panas semula beransur-ansur. Proses panas-sejuk-panas ini merupakan kelakuan semulajadi bumi sejak beribu juta tahun yang lalu.

Apabila bumi menjadi panas kembali, kebanyakan ais yang beku berlapis-lapis di seluruh dunia akan menjadi cari dan bercampur semula dengan air laut. Akibatnya, aras laut akan bertambah dan sekali lagi, secara perlahan-lahan akan membentuk pulau Borneo, Labuan dan Gaya serta kebanyakan pulau lain di seluruh dunia.

Zaman Ais, aras laut dan Ibu Tamadun?

“Tempoh yang penuh dengan peristiwa (zaman ais) ini adalah merupakan zaman pembangunan hebat manusia, perubahan iklim yang drastik, aras laut, hidupan binatang dan tumbuh-tumbuhan ...”12.

Zaman ais memberi ruang yang besar kepada perkembangan tamadun manusia yang amat besar di Asia Tenggara. Pada zaman ais, oleh kerana suhu bumi adalah amat sejuk, kebanyakan air adalah membeku dan membentuk glasier. Oleh itu kebanyakan kawasan bumi tidak sesuai untuk di diami kecuali di kawasan khatulistiwa yang lebih panas, dan Asia Tenggara terletak di kawasan Khatulistiwa.

Kumpulan besar air beku yang membentuk lapisan tebal ais ada di semua benua apa lagi di kawasan kutub. Akibatnya aras laut turun sehingga 200 kaki dari aras sekarang. Bagaimana rupa peta dunia 11,900 tahun yang lepas, semasa zaman ais? Peta berkenaan boleh kita lihat di atas tadi. Sila klik gambar berkenaan untuk melihat imej yang lebih besar.

Tanah pamah tropika, subur dan paling sesuai untuk didiami terbentang dari kawasan Indochina sehingga ke Australia. Terletak di antara Semenanjung Malaysia dan Borneo, adalah kawasan yang paling pamah dan sekarang ini dikenali sebagai laut China Selatan yang terbina di atas pentas Sunda.

Bagaimana pada zaman sejuk beku itu orang-orang Eropah dengan segala kepandaian mendakwa mereka telah membina tamadun besar lebih awal dari orang lain?

Lapisan salji di kawasan Eropah pada masa itu boleh menjangkau sehingga 1 km tebalnya dari permukaan bumi. Pada masa itu keadaan di Eropah dan Mesir adalah sama seperti apa yang ada di kawasan Artik dan Antartika sekarang ini jadi; Apa gaya kan macak tihang mbuat bangunan?

Jadi Borneo dan kawasan sekitarnya di Asia Tenggara adalah kawasan bumi yang bertuah. Semasa bumi bersuhu paling sejuk sekalipun, Borneo tetap boleh didiami dan menjadi kawasan bercucuk tanam kerana ia terletak di sekitar garisan khatulistiwa. Lebih menarik lagi, dengan aras laut yang lebih rendah, pada masa itu Borneo adalah satu daratan benua bersambung dengan Asia dan terbentang membentuk kawasan pamah yang amat luas. Apabila bumi menjadi semakin panas pula, daratan Sunda ini ditenggelami air, tetapi sehingga ke hari ini Borneo tetap boleh didiami dan tetap subur.

Mengikut Oppenheimer13, Atlantis Asia Tenggara yang juga boleh dipanggil sebagai Sundaland kerana ianya sekarang berada di atas pentas Sunda adalah merupakan pemimpin dunia di dalam revolusi Neolithic (permulaan pertanian), menggunakan batu untuk mengisar bijirin liar seawal 24,000 (tahun) yang lalu, lebih tua sepuluh ribu tahun dari(tamadun) Mesir atau Palestin. Sebelum dan terutamanya semasa banjir (akibat peningkatan aras laut) beransur-ansur melanda tanah pamah rendah mereka,orang-orang Sundaland bertebaran keluar ke daratan kejiranan: tanah besar Asia termasuk China, India dan Mesopotamia (Mesir), dan ke kepulauan dunia dari Madagascar sehingga ke Filipina dan New Guinea, dari situ mereka kemudian menduduki Polynesia sehingga ke Pulau Easter, Hawaii dan New Zealand.

Selepas itu apabila suhu bumi semakin panas, salji semakin cair dan aras laut mula bertambah. Masalah lain juga kritikal, kawasan ini terletak di dalam Lingkaran Api Pasifik (Pacific Ring of Fire)14.

Akibatnya tamadun di Asia Tenggara mula tenggelam dan atau musnah oleh gunung berapi. Negeri orang Kadayan hilang ...

Selepas itu apa yang ada bagi ibu tamadun hanyalah hikayat mengenai banjir, air, tenggelam, perahu, naga, garuda. Cerita-cerita yang sama dilaungkan di seluruh dunia, sebagai mengenang kemusnahan tamadun kita akibat zaman ais yang misteri.

Bersambung ke siri 8.
--------------------------------

Nota Kaki
1wikipedia.org, 2006.Ice age. From Wikipedia, the free encyclopedia. Accessed on 2 July 2006. http://en.wikipedia.org/wiki/Ice_age

2Ibid.

3Ibid.

4Ibid.

5Ibid.
6Ray, Louis L., 1999. The Great Ice Age. U.S Geological Survey. USGS Information. Services. Box 25286, Federal Center, Denver CO 80225. Accessed on 20 July 2006. http://pubs.usgs.gov/gip/ice_age/ice_age.pdf

7Ibid.

8Rosenberg, Matt, 2005. The Next Ice Age: Is the Next Ice Age Approaching? From Matt Rosenberg, 29 Dec 2005. Accessed on 23 July 2006. http://geography.about.com/od/globalproblemsandissues/a/nexticeage.htm
9Tahun sebenar kejadian tidak diketahui dengan tepat. Anggaran lain mengenai tahun yang terbabit ialah 11,900, 11,600 atau 10,000 tahun yang lepas – pengarang.
10Rosenberg, Matt, 2005.
11Ibid.

12Ibid. Perbincangan beliau mengenai perkembangan pesat manusia adalah mengenai kewujudan zaman gangsa, bukan ibu segala tamadun. Kenyataan ini diambil bagi memperlihatkan persetujuan beliau mengenai perkembangan pesat di dalam bangsa manusia; tanpa tujuan untuk mengelirukan para pembaca.

13Elst, Koenraad,1999. Koenraad Elst: An Atlantis in the Indian Ocean (Review of Stephen Oppenheimer: Eden in the East).Issue# 1999.47 November 20th, 1999. Accessed on 29 Dec 2005. http://www.swordoftruth.com/swordoftruth/archives/byauthor/koenraadelst/aaitio.html

14Lingkungan kawasan di mana terletaknya garisan aktif gunung berapi bagi seluruh Asia-Eropah menghala ke kawasan lautan Pasifik sehingga ke Mikronesia.


Comments


Dealova - Kadayan Origin From China |2006-08-17 08:09:02
Saya rasa cerita ini amatlah menarik kerana ia telah menampilkan satu pembaharuan di alaf baru ini serta mempamirkan ciri-ciri asal usul orang kadayan tetapi pada pendapat saya penulis seharusnya lebih memfokuskan adakah kemungkinan bangsa kadayan ini mungkin juga merupakan penduduk peribumi dari benua China. Ini dapat dilihat kebanyakan bangsa kadayan ini mempunyai wajah bermiripkan bangsa Cina berketurunan Hailam dan menurut penulis juga kewujudan zaman ais yang mana membolehkan masyarakat kadayan ini berada di kepulauan borneo di mana ada kemungkinan juga mereka berjalan merentasi lautan untuk sampai ke kepulauan borneo. Ini seharusnya difokus dan perlu dititik berat oleh penulis. Di ruangan yang lain saya akan menampilkan hujah dan bukti yang konkrit mengenai kewujudan dan asalnya penduduk kadayam ini. Terima kasih dan Syabas serta tahniah kepada Penulis ini. Saya beri 6 bintang. :zzz

paadian Kadayan |2006-08-25 08:48:52
tulisan yang sangat mencabar minda, untuk difikir-fikirkan. macam boleh dipercaya, macam tak boleh dipercaya ....

macam-macam yang dirasa apabila membaca artikel ini.
teruskan dengan usaha anda mencabar tanggapan umum.

luncai pun luncai lah ...

kadayan paning |2006-11-09 17:57:44
paning... paning
banaa kah yang kau tulis ni?

mazlini mansor - mesopotamia |2007-03-15 21:35:31
bykkan lagi gambar mengenai mesopotamia :roll


Read full article ... /Baca artikel penuh ...

Atlantis Kadayan Siri 6

Wednesday, August 2, 2006
Author kaawai Category

Written by codec cadaianicus


Ibu Segala Tamadun

Sesuatu yang hebat, gemilang dan maju pada zamannya seperti ibu tamadun sudah pasti mengundang minat, bualan dan khabar di mana-mana, dari dekat dan jauh. Yang pasti, cerita mengenainya tersebar dengan segala tokok tambah dan berusia lebih panjang dari hayat sebenar ibu segala tamadun yang empunya lagenda. Perkabaran mengenainya hidup dari zaman ke zaman, dari satu keturunan ke satu keturunan yang lain. Perkara ini dibincangkan sejak zaman berzaman oleh orang-orang purba Greek, Mesir, India sehingga ke Polynesia dan Amerika sehingga ke zaman ini.

Cerita mengenai kehebatan tamadun ini tetap wujud walaupun tanpa sebarang bukti. Kegemilangan membolehkan ia menjelma menjadi cerita lagenda, metos dan dongengan popular. Mungkin keadaan ini sama seperti cerita kehebatan dan kegemilangan dinosour yang telah pupus. Walaupun pupus, ia telah kembali semula ke pangkuan masyarakat di dalam bentuk metos, lagenda dan dongengan mengenai naga dan garuda, juga di dalam bentuk fosil tulang dan animasi grafik.

Sehingga sekarang ahli-ahli sejarah sependapat bahawa tamadun Babylon-Sumeria, Byzantine, Roman dan Lembah Indus merupakan tamadun tertua dunia. Sejak 5,000-6,000 tahun yang lepas terdapat perkembangan kemajuan manusia yang ketara berlaku di tempat-tempat berkenaan. Selepas itu sebarang bukti yang menyusuri ke zaman yang lebih kuno menjadi semakin kabur dan lenyap tanpa bekas.

Tidak terdapat bukti bahawa ada tamadun yang lebih tua dapat dikesan bagi menyokong kewujudan sebarang tinggalan sebuah kerajaan yang lebih maju dan, lebih kuno.

Berdasarkan bukti-bukti ini ahli sejarah barat memutuskan bahawa kerajaan Greek Tua1 adalah tamadun purba yang paling gemilang kerana tinggalannya (legacy) masih diikuti sehingga ke hari ini. Mengikut mereka konsep dan ilmu moden barat kebanyakannya bermula dari pencapaian manusia di zaman Rom ini.Ini termasuklah bidang perundangan, perubatan, penulisan, ilmu falsafah, konsep demokrasi, dan sebagainya2. Para cendikiawan Greek juga masih menjadi sumber inspirasi sehingga kini seperti Socrates, Aristotle dan Plato.

Tetapi di sebalik semua kegemilangan ini, pemikir terkemuka Greek pula sendiri mengaku bahawa terdapat satu tamadun yang lebih awal dan lebih maju berbanding dengan mereka sendiri. Malah hipotesis moden mengenai kewujudan ibu tamadun kebanyakannya bertitik tolak dari bertolak dari pemikir terkemuka Greek iaitu Plato. Beliau malah menyebut bahawa ibu tamadun berkenaan adalah bernama Atlantis3.

Para pengkaji yang ingin mencari kebenaran mengenai kewujudan ibu tamadun mengesyakki bahawa ibu tamadun memang pernah berdiri di satu tempat tertentu. Ia merupakan satu cetak biru (blueprint) model asli yang menjadi ikutan oleh tamadun yang muncul kemudiannya setelah ia pupus.

Menurut mereka, tiada tinggalan tidak bermaksud bahawa ibu tamadun tidak pernah wujud. Cuma, ia belum dijumpai sehingga sekarang, tetapi ia adalah satu kerajaan yang paling maju dan paling kuno. Walaupun semua tinggalan dan bukti yang menunjukkan ibu tamadun pernah ada telah lenyap ditelan zaman, ia sebenarnya masih boleh dicari dengan merujuk kepada tinggalan-tinggalan tamadun yang kemudian.

Ini kerana apa bila ibu tamadun musnah, para penduduknya lari bertebaran ke serata dunia dan membina kerajaan dan tamadun baru di tanah yang mereka diami. Dengan itu tamadun baru berkembang di kawasan Asia-Afrika (Babylon-Sumeria), Asia-Eropah (Byzantine), Eropah-Asia (Roman), Asia-India (Lembah Indus), Asia (China) dan melangkaui lautan Pasifik sehingga ke kepulauan Esther. Penduduk-penduduk ibu tamadun ini juga melangkaui lautan Atlantik dan membentuk tamadun Atzec, Inca dan Maya di Amerika Selatan4 . Tinggalan bagi kesemua tamadun yang disebutkan masih boleh dilihat hingga sekarang.

Oleh kerana mereka berasal dari kerajaan yang sama, tempat yang sama, pengetahuan mereka juga adalah hampir-hampir serupa. Ini mempengaruh persamaan menyeluruh kepada tinggalan anak-anak tamadun di selurh dunia kerana mereka mengikuti acuan yang sama iaitu mengikuti model asli ibu tamadun.
---------------------------------------------------------------------------------------------------

Gambaran mengenai ibubapa boleh dijejaki dari anak cucu mereka yang masih hidup, persamaan wajah, gambar-gambar, rantaian DNA.

Bolehkah Ibu tamadun yang telah pupus dikesan semula dari anak-anak tamadun?

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Ibu segala tamadun telah pupus dan kepupusannya adalah satu hakikat. Ia pupus akibat fenomena perubahan iklim dunia yang masih belum difahami sepenuhnya oleh para saintis sehingga sekarang ini. Bagaimana dengan legacy yang ditinggalkannya di merata ceruk dunia? Terdapat beberapa tinggalan ketamadunan yang akan kita bincangkan di dalam beberapa siri yang akan datang iaitu:

a) Perubahan iklim dunia - inilah yang dihikayatkan sebagai banjir, mala petaka dan bencana yang besar oleh cerita-cerita rakyat dari seluruh dunia. Apa yang lebih menarik, dari benua Asia sehingga ke Polynesia, Australia, Eropah, Afrika sehinggalah ke Amerika Utara dan Amerika Selatan, hampir semua pribumi mereka mengaitkan kedatangan mereka ke daratan dengan laut, banjir, perahu dan dunia seberang. Cerita begini digunakan secara konsisten sebagai permulaan mereka menghuni di kawasan berkenaan.

b) Perkembangan tulisan - tulisan Latin / Rumi, Arab dan India yang ada sekarang ini adalah berasal dari ibu tamadun. Ianya telah mengalami sejarah yang panjang menjadi bentuk yang kita kenali sekarang. Tulisan ini berevolusi dari zaman empayar Rom melalui sumbangan orang-orang Greek, Hebrews dan Phoenic5.

Tetapi dalam masa yang sama tulisan ini sebenarnya berkaitan dengan tulisan orang-orang Mesir purba. Sebaliknya pada zaman yang lebih purba bentuk lebih asli tulisan Mesir adalah berkaitan dengan tulisan India yang berpusat di lembah Indus.

Apa yang menakjubkan ialah tulisan dilembah India mempunyai persamaan dengan tulisan di pulau Esther yang terletak beribu batu jauhnya di Polynesia.

Jika itu belum cukup, bentuk-bentuk yang lebih asli daripada tulisan Greek dan Hebrew (di Eropah) boleh dikesan di Amerika Latin!

Perkara ini memang sangat menakjubkan. Ia adalah kerana benua Amerika adalah dikenali oleh orang-orang barat sebagai ”Dunia baru”. Pengetahuan manusia mengenai bumi [geografi] paling hebat di zaman purba boleh dilihat di dalam peta Ptolemy6 di bawah ini (klik gambar berkenaan untuk melihat gambar yang lebih besar).



Merujuk kepada peta di atas, kawasan “Dunia Baru” ini tidak dikenali oleh Ptolemy dan keadaan ini kekal begitu sehinggalah pada tahun 1492 Masihi (lebih kurang 600 tahun yang lepas) apabila Christopher Columbus menjumpai Amerika Tengah.

Oleh itu pertembungan budaya diantara Eropah dan Amerika sebelum itu adalah mustahil, apa lagi sehingga mampu bertukar-tukar tulisan. Sekurang-kurangnya begitulah pendapat umum di kalangan ahli-ahli sejarah.

c) Penjelajahan bumi - tidak akan ada istilah hebat dan gemilang bagi mana-mana tamadun jika empayar dan penguasaan mereka hanya berkisar pada satu tempat yang tertentu sahaja. Lagipun sangat mudah untuk menjadi hebat di kampung sendiri, bukan begitu?

Tetapi pencapaian ibu tamadun jauh lebih hebat. Mereka mengenal dan memetakan benua Antartika sebelum benua berkenaan diliputi ais sepenuhnya, sebelum benua berkenaan betul-betul terletak di kutub selatan.

Peta Ptolemy adalah gambaran jelas tentang pandangan kuno mengenai dunia yang mereka ketahui. Pengetahuan mereka adalah sempit, sedikit berkisar di sekitar pesisiran Eropah dan Utara Afrika tetapi menghala ke Asia Tenggara terutamanya Golden Chersonese7 [Latin - Aurea Chersonesus] tapi masih keliru dengan kedudukan pulau Borneo8. Apa yang sangat istimewa mengenai Asia Tenggara sehingga ia perlu diketahui pada zaman kuno itu?

d) Catatan-catatan lama - cerita mengenai ibu tamadun dicatatkan di dalam kebanyakan codecs keagamaan walaupun maksud pernyataan tamadun di dalam kitab-kitab tua lebih menekankan tentang pengajaran moral cerita, bukan mengenai kehebatan tamadun. Ianya dicatatkan di dalam Veda, Catatan Mesir tua, Kitab Perjanjian lama dan baru malah juga di dalam AlQuran.

e) Tinggalan Senibina - semua tamadun besar dunia meninggalkan kemegahan di dalam bentuk binaan-binaan yang terus wujud dan boleh boleh dilihat dari zaman berzaman. Bangunan dan runtuhan-runtuhannya terus tersergam di merata dunia di dalam saiz yang begit besar, indah dan unik sekali. Tinggalan-tinggalan ini boleh jadi merupakan bekas Bangunan Istana raja dan para pembesar, ruang tempat berkumpul [dewan], pusat sembahan dan bangunan besar, pelik dan tidak diketahui apa kegunaannya sehingga sekarang seperti Piramid.

Walaupun ia kelihatan berbeza dan bertebaran di seluruh dunia, bangunan-bangunan mereka tetap mempunyai ciri-ciri persamaan yang khas, membuatkan para pengkaji bingung dan akhirnya cenderung menuding ke satu kesimpulan. Kesimpulan berkenaan ialah, pengetahuan dan ciri-ciri binaan semua tamadun berpunca dari satu sumber yang asli, ibu tamadun.

Berbalik kepada peta Ptolemy, tidak kah mungkin mereka melihat Golden Chersonese itu sebagai batu tanda awal bagi kubur tamadun tua, mencari dan menggambarkan usaha kuno mencari semula mercu tanda tertinggi ibu tamadun, gunung Kinabalu yang sekarang ini terletak di sebuah pulau ... pulau Borneo, pulau orang-orang Kadayan?
Bersambung ke siri 7.
--------------------------------

Nota Kaki

1Juga di sebut sebagai empayar Roman.

2Sumbangan orang-orang Arab [Islam] di dalam kemodenan juga tidak boleh dinafikan. Mereka memelihara dan memajukan konsep-konsep ilmu yang ada sehingga menjadi bentuk yang boleh difahami dan tersusun lebih dari apa yang diketahui oleh orang-orang Greek sendiri.

3Teks penuh “Critias” yakni karya spara-siap (sic.) Plato boleh anda download di http://kadayan.no-ip.org/component/option,com_remository/Itemid,38/func,fileinfo/id,64/

4Juga dikenali sebagai Amerika Latin. Antara tinggalan tamadun yang banyak diperolehi terletak di semenanjung Yucatan, Amerika Tengah.

5Phoenic adalah cabang penulisan yang menjadi asas kepada penulisan Hebrew [Ibrani / Yahudi] dan juga merupakan cabang yang membentuk tulisan Arab.

6wikipedia.org, 2006.The Ptolemy World Map (circa 150). Accessed on 23 July 2006. http://en.wikipedia.org/wiki/Ptolemy_world_map

7Nama bagi Semenanjung Tanah Melayu. malaspina.com, 2006. Claudius Ptolemy. Accessed on 23 July 2006.http://www.malaspina.com/site/person_961.asp

8Otto Steinmayer, 2991. Satyrs and the People With Tails:A Possible Reference to Borneo in Ptolemy's Geography? by Otto Steinmayer, Universiti Malaya. Sarawak Gazette . vol. cxviii, no. 1517, Sept. 1991, pp. 29-32. Accessed on 01 July 2006. http://www.ikanlundu.com/literary/ptolemy.html

” Where Borneo should be, there in the middle of the sea to the south and east of Malaya, Ptolemy drew a group of three islands and labelled them the "Islands of the Satyrs." A brief note in the text says: "Those who inhabit these islands are said to have tails, such as the ones they paint of satyrs."[1] Ptolemy's coordinates for the Islands of the Satyrs, when they are adjusted according to true values, put them some 9° to the east, and 2 1/2° to the south of the tip of the Malay peninsula, or on modern maps somewhere in West Kalimantan.[2]”


Comments

ko punya name tak de ke??????? - dddddddd |2007-03-07 16:37:13
:cry

halim - wujud ke teknologi yang lebih |2007-06-04 15:21:07
igh


Read full article ... /Baca artikel penuh ...

Atlantis Kadayan Siri 5

Friday, July 28, 2006
Author kaawai Category

Written by codec cadaianicus

Revised text version, 01 June 2008.

Kadayan dari Atlantis?

"U biar betul, kalau pun U nak membanggakan orang Kadayan janganlah sampai berteori sampai ke Atlantis"

"Mana ada, nda masuk akal, dulu orang bilang Kadayan orang Kutai, orang Jawa … sekarang kau bilang Kadayan orang Atlantis. Besok-besok orang lain mungkin bilang orang Kadayan mungkin datang dari Bulan, dari Marikh pula"

"Sandi tu, Kadayan oang Atlantis"

Begitulah pendapat tiga orang sahabat saya yang berlainan bangsa dan budaya apabila saya mengutarakan teori saya mengenai asal – usul Kadayan. Pendapat yang pertama di atas datang dari sahabat saya orang semenanjung. Yang kedua pula diucapkan oleh seorang sahabat berbangsa Dusun dan yang terakhirnya, pendapat dari saudara saya orang Kadayan.

Kesimpulannya, dari reaksi dan ungkapan yang diutarakan, akal dan minda rasional mereka menyangkal mentah – mentah mengenai teori bahawa orang Kadayan adalah berasal dari Atlantis. Ingat, itu adalah masalah yang biasa diterima bagi pencabar conventional wisdom. Secara peribadi, saya merasa besar kemungkinan juga akan berpendapat begitu setelah membaca artikel-artikel di dalam siri ini.

Ini hanyalah dakwaan nasionalis Kadayan yang fanatik, chauvinist Kadayan yang eccentric

Atau setidak-tidaknya anda menganggap saya adalah orang yang mahu berbuat apa saja untuk menonjolkan identiti Kadayan, termasuk mengada-adakan cerita.

Untuk pengetahuan para pembaca, anggapan di atas tidak tepat sama sekali. Saya hanya seorang yang sangat berminat dengan perkara-perkara yang berkaitan dengan hal ehwal Kadayan. Selain itu saya sepanjang masa berpendapat bahawa orang Kadayan adalah sangat unik, kerana bangsa ini hanya terdapat di pulau Kalimantan [Borneo] sahaja. Selain itu hubungan diantara orang kadayan dan Brunei juga unik kerana, bangsa Brunei yang lengkap dengan kerajaannya di peta dunia belum berjaya membruneikan orang-orang Kadayan sehingga kini walaupun orang kadayan dilihat sebagai ‘Brunei Subject’.

Sudah tentu orang-orang Dusun, Murut dan orang-orang Lundayeh juga hanya terdapat di Borneo, begitu juga dengan orang-orang Bajau dan Brunei. Malah, semua kaum lain yang memang dianggap sebagai orang Borneo, wujudnya unik kepada Borneo tetapi tidak disebutkan di sini juga kita akui sebagai orang Borneo.

Tetapi di dalam kajian mengenai kedatangan ke pulau Borneo semua mereka mempunyai asal-usul yang tersendiri, bukan begitu?


Proses kedatangan ke Borneo adalah unik kepada sesuatu bangsa itu, tetapi mungkin terdapat kenyataan yang masih wujud sehingga sekarang, sehingga sukar untuk kita menafikan kesahihannya. Umpamanya bagi setengah suku di Borneo, deskripsi dan identiti mongoloid masih jelas tergambar di dalam rupa fizikal mereka sehingga di zaman moden ini. Jadi sebahagian para cerdik pandai berhujah bahawa terdapat kemungkinan leluhur mereka berhijrah keluar dari tanah besar China ke pulau Borneo.

Leluhur orang-orang Bajau pula diandaikan datang dari kawasan kesultanan Sulu1 atau kerajaan Johor Lama2 ke pulau Borneo suatu zaman yang tertentu. Orang Bajau merupakan ‘Sulu subject’ sebelum sebahagian dari mereka terutama yang tinggal di kawasan Teluk Marudu beralih kiblat menjadi ‘Brunei subject’. Antara lain, ini adalah kerana kaitan deskripsi fizikal, corak petempatan, bahasa dan juga kemahiran serta sejarah panjang mengenai kehidupan laut mereka.

Manakala itu, bangsa Brunei adalah terhasil dari penubuhan negara kota mereka. Brunei lahir sebagai negara kota, yakni kota kosmopolitan berasaskan marin dengan sejarah gemilang yang tidak dinafikan di Borneo. Bertapak sejak tahun 500 Masihi3, kerajaan ini pernah menguasai seluruh pesisiran laut pulau Borneo di zaman kegemilangannya pada abad ke 154.

Kerajaan ini dikenali dengan nama Kesultanan Melayu Brunei. Jadi, kerajaan Islam dan kehadiran bahasa melayu sebagai lingua franca perlahan lahan membentuk bangsa dan identiti melayu Brunei.

Sebenarnya bangsa Brunei lebih merujuk kepada kenyataan “orang yang berasal dari kawasan kerajaan Brunei, pemerintahan Brunei” dan ianya terhasil dari gabungan pelbagai bangsa yang terdapat di kawasan Nusantara, India, Arab malah dari China. Setelah melalui proses yang begitu lama, penduduk kosmopolitan ini telah membentuk identiti mereka yang tersendiri, lengkap dengan tata bahasa, kebudayaan, masakan dan sebagainya. Malah rupa bentuk fizikal mereka adalah membentuk identiti orang Brunei, yang pada masa-masa tertentuk boleh dibezakan dari bangsa-bangsa Borneo yang lain.

Borneo adalah pulau baru, wujud dari daratan yang tenggelam

Menyentuh mengenai pulau Borneo, ia adalah pulau yang ketiga terbesar di dunia [selepas New Guinea dan Greenland] dan terletak di kawasan garis khatulistiwa. Daratan besar lain yang juga terletak di garisan khatulistiwa5 ialah di kawasan Amazon di Amerika Selatan tetapi kawasan ini bukan merupakan fokus perbincangan kita di dalam skop Atlantis Kadayan.

Kawasan pulau Borneo ini dan kawasan selat Sunda yang berada di antara pulau Borneo dan Semenanjung Malaysia adalah kawasan yang paling mungkin untuk menjadi tapak tamadun paling besar di dalam sejarah manusia iaitu Atlantis.

Aah… mungkin salah eja ni, Atlantis ke?

Ya, Atlantis.

Iaitu misteri Atlantis, benua unggul yang diberitakan tenggelam di lautan dan memang terkenal terutama di kalangan masyarakat Barat. Atlantis inilah yang saya maksudkan merupakan asal orang – orang Kadayan. Mungkin juga atlantis adalah keturunan orang Melayu, orang Dusun, orang Bajau dan orang Murut, terpulanglah untuk mereka untuk mengkaji dan menelitinya sendiri kerana saya hanya berminat dengan asal-usul orang Kadayan.

Saya berpendapat bahawa orang – orang Kadayan adalah keturunan Atlantis, atau mungkin juga yang disebut sebagai Lemuria, satu lagi pusat tamadun dunia agung dan pertama di dunia. Ia juga merupakan pusat ketamadunan yang paling besar, tetapi telah lenyap tanpa kesan kerana suatu mala petaka yang besar, terutamanya berpunca dari kenaikan aras laut, banjir besar dan letupan gunung berapi.

Bagi setengah orang, Atlantis hanyalah satu lagenda purba yang menarik manakala bagi sesetengah orang yang lain, ia adalah suatu misteri yang mengundang banyak persoalan sehingga ke hari ini. Tidak banyak rekod mengenai kewujudan Atlantis, satu – satunya rekod mengenai Atlantis yang sentiasa dirujuk ialah suatu rekod yang ditulis oleh ahli falsafah Yunani yang terkenal iaitu Plato.

Sudah tentu, saya perlu membuktikan perkara ini walaupun saya mengatakan pada siri 2 yang lepas bahawa kewujudan bukti tidak menjamin sesuatu teori itu berjaya untuk mencabar tanggapan semasa masyarakat.


Bersambung ke Siri 6.
--------------------------------

Nota Kaki:

1wikipedia.org, 2006. Suku Bajau. Accessed on 12 Jul 2006. http://id.wikipedia.org/wiki/Suku_Bajau

2peopleoftheworld.org, 2006. The Bajau. Accessed on 17 Jul 2006. http://www.peoplesoftheworld.org/text?people=Bajau
Mungkin ada kebenarannya. Samaada kebetulan atau tidak, bakal sultan Johor pernah digelar sebagai "... Yamtuan Muda Raja Bajau, bakal Sultan Johor yang memerintah Pahang ..." Arkib.gov.my, 2006. Perang Johor-jambi. Hari Ini Dalam Sejarah. Tarikh Siaran: 15.05.1980. Tarikh Peristiwa: 15.05.1673. Accessed on 17 Jul 2006. http://hids.arkib.gov.my/doc/jilidii/mei/15_05_~1.htm

3infoplease.com, 2006. Brunei. Accessed on 17 Jul 2006. http://www.infoplease.com/ipa/A0107361.html

“Brunei was trading with China during the 6th century, and, through allegiance to the Javanese Majapahit kingdom (13th to 15th century), it came under Hindu influence”

4brudirect.com, 2006. Brunei History. Accessed on 5 Jul 2006. http://www.brudirect.com/BruneiInfo/info/brudirect__History.htm

“The reign of Sultan Bolkiah (1485-1584) was the height of the Brunei Sultanate in territory, influence and power. Brunei'5 sovereignty then extended to encompass other kingdoms in Borneo and the Philippines (then dominated by the Kingdom of Manila and the Sultanates of Sulu and Maguindanao). There were inter-marriages between the royal family members of Brunei and the royalties of other Malay and Japanese kingdoms to strengthen relationships.”

5Terletak di garisan khatulistiwa pada masa ini, tetapi tidak semestinya begitu pada masa lampau. Amerika Selatan adalah daratan yang terpisah dari benua Afrika kerana berlakunya proses ‘pengapungan’ daratan. Jika pun kawasan ini berada di kawasan khatulistiwa pada masa itu, kawasan Amazon mungkin tidak sesuai untuk didiami - Pengarang.


Read full article ... /Baca artikel penuh ...

Atlantis Kadayan Siri 4

Sunday, July 23, 2006
Author kaawai Category

Written by codec cadaianicus

Revised text version, 06 Jun 2008.

Bangsa Kadayan Adalah Bangsa yang Amat Purba

Sebenarnya sejak siri pertama saya ingin memperkatakan perkara ini.

Kadayan adalah bangsa purba, wujud lebih lama dari empayar Rom dan Empayar China. Merekan pernah mengukir sejarah gemilang sebelum hidup terasing dan bersendirian. Orang Kadayan terpisah dari kegemilangan bangsa mereka sehingga kini menerima tanggapan sebagai bangsa yang terkucil, berjumlah sedikit dan tidak mempunyai tinggalan yang patut dibanggakan.

Saya percaya kadayan adalah bangsa yang purba dan mempunyai sejarah yang amat gemilang. Biar saya cuba berkongsi pandangan dengan para pembaca mengenainya dan kemudian membandingkan betapa jauhnya kepercayaan saya mengenai bangsa kadayan berbanding dengan tanggapan umum.

Orang Kadayan mengalami liku-liku perjalanan yang panjang sebelum menjadi orang Kadayan yang kita kenali sekarang. Kepercayaan saya mengenai orang Kadayan adalah, mereka telah melalui lima peringkat perjalanan yang panjang dan penuh liku sebelum menjadi orang ‘Kadayan’ moden yang kita kenali sekarang ini. Kelima-lima peringkat itu dipaparkan seperti berikut.

1. Peringkat Kadayan yang pertama: Atlantis

Nusantara dan Borneo memang pernah mempunyai tamadun terbesar dunia pada masa purba. Kerajaan ini wujud pada era zaman ais terakhir, dikenali sebagai penghujung Era Pleistocene kira-kira 11,600 tahun yang lepas. Setelah paras air meningkat begitu tinggi, daratan yang tertinggal adalah seperti apa yang kita kenali sebagai semenanjung Malaysia, Borneo, Jawa, Sumatera dan wujud di mana-mana peta moden.

Banyak pakar-pakar sejarah mengatakan bahawa Nusantara adalah pusat tamadun dunia yang pertama kerana kesesuaian kawasan berkenaan untuk membentuk kerajaan dan misteri kemahiran membuat tembikar yang tiba-tiba berlaku di kebanyakan pelusuk dunia selepas era Pleistocene.

Anggaran pada masa itulah juga Plato, seorang ahli falsafah Greek menceritakan mengenai kewujudan satu ibu tamadun yang terbesar dan bernama Atlantis dan Lumeria. Kerajaan ini amat besar dan maju sehingga beliau mengatakan bahawa ia adalah ibu kepada segala tamadun yang ada di dunia ini.

Hanya Plato yang menyebut kerajaan ini sebagai Atlantis. Tetapi kerana ia dimaklumkan oleh seorang yang terkemuka seperti beliau, lagenda mengenainya sentiasa menarik perhatian dan lagendanya diperkatakan sehingga sekarang. Apa yang menarik ialah, beberapa beberapa pakar menyatakan bahawa tapak kerajaan Atlantis adalah kawasan yang merangkumi Borneo dan perairan di sekitarnya1. Kerajaan ini musnah akibat kenaikan paras laut sehingga 200 kaki. Tetapi, samaada pusat tamadun itu bernama Atlantis atau tidak, nusantara memang pernah membentuk tamadun dunia.

2. Peringkat Kadayan yang kedua: Atlantis Lumeria

Kemusnahan kerajaan mereka menyebabkan orang-orang Atlantis berhijrah ke merata tempat di seluruh dunia terutamanya ke tanah besar China sehingga ke Siberia, ke Polynesia, Mikronesia dan New Zealand, Ke Amerika Utara dan Amerika Selatan.

Sebahagian dari mereka berhijrah ke lembah Indus bagi membentuk tamadun yang tidak kurang hebatnya iaitu Atlantis Lumeria. Catatan tua mengenai tamadun ini dapat dikesan sehingga 5,000 tahun yang lalu. Bak kata pepatah “Tempat jatuh lagi dikenang, apa lagi tempat bermanja”. Lagenda Atlantis yang asal adalah menjadi sumber inspirasi mereka bagi membentuk ‘anak-anak’ tamadun di merata ceruk rantau dunia. Inspirasi ini mempengaruhi senibina, tulisan, pencapaian dan cerita mitos bagi semua ‘anak-anak tamadun’. Walau di mana mereka berada, atlantis asal yang merupakan ibu tamadun dan kesedihan mengenai kemusnahan atlantis menjadi model ikutan dan diceritakan turun temurun.

Atlantis yang tenggelam adalah satu kisah tragik dan dikenang zaman berzaman. Ramai dikalangan keturunan mereka tetap mengunjungi kawasan Atlantis yang telah menjadi lautan dan yang tinggal ialah gugusan pulau yang amat banyak sebagai tempat persinggahan.

Ini adalah antara sebab kenapa kerajaan-kerajaan India sentiasa berminat dengan kawasan nusantara di sepanjang zaman purba dan pertengahan. Sebahagian mereka mengambil keputusan untuk tinggal semula, berkampung dan bernegeri2 di serpihan daratan negeri ibu tamadun yang sungguh dibanggakan. Kerajaan ini silih berganti, berkembang, timbul dan tenggelam bertali arus. Satu dari kerajaan anak tamadun seumpamanya yang paling lama dikesan ialah kerajaan Kutai3 , bertapak di Borneo.

3. Peringkat Kadayan yang ketiga: Kutai Karta Negara

Kutai adalah kerajaan hindu yang pertama di Borneo dan di seluruh nusantara. Kutai adalah kerajaan orang-orang Kadayan di Borneo. Antara hubungan terawal indo-nusantara [lihat: asal nama ‘indo-nesia’ adalah gabungan perkataan India dan kepulauan nusantara yang menggambarkan betapa eratnya hubungan kedua wilayah berkenaan dicatat seawal abad pertama dan kedua selepas masihi]. Agama Hindu ditukar dengan Buddha, selaras dengan reformasi yang dibuat di India oleh Gautama Buddha dan menyaksikan mahzab Hinayana dan Mahayana berkembang di nusantara termasuk Borneo.

Pada tahun 144 masihi, Fa Hsien seorang pandita Buddha berbangsa Cina singgah di Java-Dwipa dan tinggal di sana selama lima bulan [perlu diingat bahawa di dalam dunia purba, Borneo adalah dikenali sebagai Jawa Besar dan pulau Jawa sebenar dikenali dengan Jawa Kecil. Juga kemudian dikenali sebagai Varuna Dvipa dan Java Dvipa]. Diantara Raja Kutai hindu yang terkenal ialah Kudungga, Devawarman, Aswawarman dan Mulawarman.

Kerajaan Kutai berkembang sehingga abad ke 19 dan ia merupakan kerajaan orang-orang Kadayan.

Pada abad ke 13 di Muara Sungai Mahakam juga berdiri kerajaan Kutai Kartanegara [besar kemungkinan merupakan lanjutan dari kerajaan Kutai lama] yang didirikan oleh seorang pembesar dari kerajaan Singasari yang bernama Raden Kesuma yang bergelar Aji Batara Agung Dewa Sakti. Asimilasi (penyatuan) kedua kerajaan tersebut [Singasari dan Kutai] terjadi pada Abad ke 13 melalui perkawinan politik. Pada abad ke 14 melalui perang besar sehingga wilayah Kerajaan Kutai Kartanegara menjadi sangat luas dan namanya berubah menjadi Kerajaan Kutai Kartanegara Ing Martadipura4.



4. Zaman kabur Kadayan: Dari Kutai ke Berunai

Istilah ‘Kadayan’ hanya wujud di kawasan kekuasaan kesultanan Brunei. Aneh bukan? Bangsa ‘Kadayan’ tidak wujud di Kutai, kampung halaman orang-orang ‘Kadayan’. Di sana mereka dikenali sebagai melayu atau melayu kutai atau dengan ringkas sebagai ‘orang Kutai’.

Orang-orang Kadayan menjadikan kawasan pantai barat laut Borneo sebagai kawasan kediaman mereka sejak 500 tahun yang lepas. Mereka terpisah langsung dari kampung halaman mereka dan kemudian membentuk satu komuniti etnik yang baru iaitu Kadayan.

Perkara ini adalah berpunca daripada pergolakan politik purba di antara kerajaan Kutai dan Kerajaan Brunei.

Zaman ini adalah titik masa kritikal yang mewujudkan bangsa ‘Kadayan’ moden

Kerajaan Kutai amat berkuasa seabad lebih dahulu dari Brunei, dan pada abad selepas itu, iaitu abad ke 15 Brunei telah melingkarkan kuasanya ke atas kerajaan Kutai.

Brunei juga merupakan kerajaan purba5. Orang-orang Cina purba memanggilnya sebagai Po-ni. Kerajaan awal Brunei berada di bawah takluk empayar Sri Vijaya pada abad ke tujuh dan pernah juga dijajah oleh empayar Majapahit. Zaman kesultanan islam Brunei bermula pada abad ke 15 dan mendominasi kawasan utara pulau Borneo dan Kesultanan Sulu disepanjang abad ke 16.

Brunei menguasai pantai utara Borneo dan kepulauan Sulu pada abad ke 166. Brunei malah menguasai seluruh persisir pulau Borneo dan sehingga ke Manila pada zaman ini. Brunei terutamanya amat berkuasa di bawah sultannya yang kelima iaitu Sultan Bolkiah (1473-1521). Baginda amat terkenal dengan kuasa lautnya malah berjaya menawan Manila untuk beberapa ketika7.

Kerajaan ini berterusan sehingga abad ke 18. Masalah kemudian timbul di abad ke 18. Semua kerajaan melayu di seluruh Borneo termasuk Brunei dan Filipina, mereka menjadi kerajaan yang amat lemah bermula dari abad ke 18. Di abad itu, kekuasaan sultan Brunei dan sultan Sulu yang dahulunya berkuasa hanya berkisar di kawasan istana mereka [sendiri] sahaja
8.

Bukan sahaja kritikal, zaman ini adalah zaman kabur di mana terdapat dua kemungkinan yang mewujudkan orang Kadayan. Ini kerana amat mungkin Kutai dan Brunei pernah mendominasi antara satu sama lain kerana kedua kerajaan berkenaan berkuasa pada abad yang berbeza. Zaman emas Kutai ialah pada abad ke 14 manakala Brunei melalui zaman keagungan di bawah pemerintahan Sultan Bolkiah pada abad ke 15.

Jadi mana-mana satu kejadian berikut boleh mewujudkan orang ‘kadayan’ di pantai barat laut Borneo:

Brunei didominasi dan menjadi ‘Kutai Subject’ – sebahagian tentera perlu ditinggalkan untuk menjaga sempadan dominasi mereka

Kutai didominasi dan menjadi ‘Brunei Subject’ – tentera dan orang awam Kutai dikerah untuk menjaga kawasan kritikal Brunei iaitu kawasan pedalaman yang terdedah kepada ancaman suku ‘darat’

Diantara percaturan yang dimaksudkan itu ialah orang kadayan diimport untuk bertindak menjadi benteng pertahanan di bahagian pedalaman [darat] kerana ianya diperlukan oleh kerajaan Brunei untuk menghadapi tindakan dari orang darat. Ia juga penting untuk kelangsungan kerajaan Brunei kerana kekuatan angkatan Brunei adalah tertumpu di laut. Tidak menghairankan sehingga ke hari ini orang kadayan dianggap sebagai oang daat.

Sebahagian orang-orang Kutai samaada berhijrah secara sukarela ataupun terpaksa ke kawasan pemerintahan Brunei. Ini adalah sebahagian dari percaturan politik antara kerajaan diantara kerajaan yang menguasai dan dikuasai.


5. Kadayan Moden

Kitalah Kadayan moden. Kadayan, yang terasing dan menjadi bangsa tersendiri di Pulau Borneo. Mereka mendiami kawasan pesisiran pantai barat ke arah darat pulau Borneo memanjang dari daerah Sibuti di Sarawak, meleret sehingga ke Brunei dan melangkau sehingga ke kawasan Kuala Penyu di Sabah.

Kita harus berbangga kerana bangsa kita adalah bangsa yang besar dan kebanggaan itu harus kita tanam dengan membuktikan dakwaan teori asal usul kadayan ini bahawa

KADAYAN sebenarnya adalah bangsa yang purba, wujud di era Pleistocene dan mengasaskan kerajaan pertama di BORNEO.

Bersambung ke siri 5.

--------------------------------

Nota Kaki

1Koenraad Elst, 2005. An Atlantis in the Indian Ocean. Review of Stephen Oppenheimer: Eden in the East by Koenraad Elst. Accessed on 15 Oct 2005. http://www.swordoftruth.com/swordoftruth/archives/byauthor/koenraadelst/aaitio.html

2atributetohinduism.com, 2005. A Tribute to Hinduism - Seafaring in Ancient India. Accessed on 21 oct 2005. http://www.atributetohinduism.com/Seafaring_in_Ancient_India.htm

3arts.nie.edu.sg, 2006.Peradaban-peradaban Melayu Awal. NOTA EAD183: Kuliah 1. Accessed on 25 Jan 2006. http://www.arts.nie.edu.sg/mlc/nota_ead183.htm

4Gimonca,com 2002. Sejarah Indonesia. An Online Timeline of Indonesian History. Accessed on 12 Jun 2002. http://www.gimonca.com/sejarah/sejarah01.htm

5an tentunya terpulang kepada mereka untuk mendakwa bahawa mereka juga datang dari keluarga atlantis, tulisan ini hanya menumpukan kepada kepentingan orang-orang Kadayan – pengarang.

6BorneoDelight.com, 2001. History of Borneo. Accessed on 25 Jun 2001. http://www.borneodelights.com/library/nature/historyofborneo.asp

7globaledge.msu.edu, 2001. A Brief History of Brunei. Accessed on 18 Jan 2001. http://globaledge.msu.edu/ibrd/CountryHistory.asp?CountryID=15&RegionID=3

8aseanfocus.com, 2006. Brunei. History of South East Asia. ASEAN FOCUS GROUP. Accessed on 17 Jul 2006. http://www.aseanfocus.com/publications/history_brunei.html

Comments


Anonymous |2008-10-11 10:03:42


anessssssssss - kadayan |2009-06-22 18:32:28
kadayan is best


Read full article ... /Baca artikel penuh ...